Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοβότνυ: Οι εξελίξεις δεν διευκολύνουν την ΕΚΤ για αύξηση του ELA

Νοβότνυ: Οι εξελίξεις δεν διευκολύνουν την ΕΚΤ για αύξηση του ELA

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την ΕΚΤ για να αλλάξει τη στάση της για την έκτακτη χρηματοδότηση, δήλωσε ο Ε.Νοβότνι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ αναμένεται το θέμα του ELA να συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα. «Φοβάμαι πως η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν το καθιστά αυτό ευκολότερο για εμάς» είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο αφ' ενός ότι «η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τείνει να εξαντληθεί» αλλά και ότι «δεν μπορεί κανείς να κρατά τις τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αλλάξει τη στάση της για την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ αναμένεται το θέμα του ELA να συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα.

«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι σωστό και συνάδει με τους κανόνες μας. Αλλά πρέπει κανείς κάθε φορά να παίρνει νέες αποφάσεις. Φοβάμαι πως η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν το καθιστά αυτό ευκολότερο για εμάς», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF, σχολιάζοντας την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA).

«Είναι φανερό ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τείνει να εξαντληθεί» δήλωσε προσθέτοντας, ωστόσο: «Δεν μπορεί κανείς να κρατά τις τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον».

Το «Όχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος σίγουρα δεν κάνει ευκολότερες τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τα οικονομικά στοιχεία δεν άλλαξαν με αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Ο ίδιος εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες για τον πραγματικά δοκιμαζόμενο ελληνικό πληθυσμό.

Όπως σημείωσε, ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα προϋποθέτει συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και στους δανειστές, οι οποίοι είναι φυσικό να ζητήσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπάρξει παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Κατά την άποψή του, αυτή η παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες δεν συνιστά βοήθεια για αυτές, αλλά μέσω αυτών δίνεται βοήθεια για οικονομική δραστηριότητα, που διαφορετικά περνάει σε στασιμότητα.

Ωστόσο, συνέχισε, για την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξεταστούν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, όμως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Νωρίτερα, ο Έβαλντ Νοβότνι, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑPA), είχε επισημάνει ότι μετά το «Όχι» των Ελλήνων στις προτάσεις των πιστωτών, τα μέτωπα έχουν οξυνθεί και ο ίδιος θεωρεί ότι η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης πως θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές μέσα σε δύο ημέρες, αποτελεί ψευδαίσθηση.

Για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας υπό τον ESM απαιτείται εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και προς τούτο χρειάζεται χρόνος, καθώς πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να δοθούν με συνοπτική διαδικασία, πρόσθεσε ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Πρωταρχικό πρόβλημα είναι εκείνο του χρόνου, που με τη στασιμότητα εξαιτίας της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος οξύνθηκε περισσότερο και «δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, προπάντων δεν τον έχει η Ελλάδα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Έβαλντ Νοβότνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024