Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινούν εκ νέου οι συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης

Ξεκινούν εκ νέου οι συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης

Πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, η γεφύρωση των διαφορών με τους πιστωτές σε σύντομο χρονικό διάστημα μοιάζει πολύ δύσκολη, κάτι που επισημάνθηκε ήδη από κοινοτικές πηγές.

Πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, η γεφύρωση των διαφορών με τους πιστωτές σε σύντομο χρονικό διάστημα μοιάζει πολύ δύσκολη, κάτι που επισημάνθηκε από κοινοτικές πηγές.

Σήμερα θα συγκληθεί το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με το ελληνικό αίτημα για νέα δανειακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Επείγουσα σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα θα ακολουθήσει την Τρίτη, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει έως τις 20 Ιουλίου να βρει τα 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να αποπληρώσει τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ.

Οικονομολόγοι που τοποθετήθηκαν χθες επί του αποτελέσματος του ελληνικού δημοψηφίσματος εκτίμησαν πως η Ελλάδα θα περιέλθει σε τεχνική χρεοκοπία στις 20 Ιουλίου, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για μια συμφωνία με την ευρωζώνη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν βοηθά στο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Κατά τους ίδιους η ελληνική οικονομία έχει ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει χρόνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στο Mega υποστήριξε πως στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, κάτι που όπως σημείωσε πρέπει να σηματοδοτηθεί από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Οποιαδήποτε αμφιβολία εκ μέρους των θεσμών πρέπει να εκλείψει στις επόμενες ώρες. Η κυβέρνηση πρέπει να το πετύχει αυτό ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει ύφος διαπραγμάτευσης», είπε. Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η παραμονή στο ευρώ είναι ένας όρος που έχουν θέσει πολλά κυβερνητικά στελέχη για την παραμονή τους στην κυβέρνηση.

Πάντως, ήδη οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν καταρτίσει μελέτες για το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδος από τη ευρωζώνη. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα έπληττε τον γερμανικό προϋπολογισμό, προσδιορίζοντας τις απώλειες στο ποσό των 14,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη από το 2010 μέχρι και σήμερα ανέρχονται στα 183,8 δισ. ευρώ , εκ των οποίων τα 52,9 δισ. ευρώ αφορούν σε διμερή δάνεια στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου και 130,9 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε περίπτωση που η χώρα θα εξωθούνταν να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα (η ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης είναι αμετάκλητη), τόσο τα 183,8 δισ. ευρώ των ανωτέρω δανείων, όσο και τα 27 δισ. ευρώ των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν στην πράξη να εξοφληθούν πλήρως.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024