Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν τραβά την πρίζα ο EFSF, επιφυλάσσεται για αργότερα

Δεν τραβά την πρίζα ο EFSF, επιφυλάσσεται για αργότερα

Ο EFSF δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του. Ουσιαστικά το ΔΣ του EFSF, αποδεχόμενο την σχετική εισήγηση του επικεφαλής Κλ.Ρέγκλινγκ, δεν τραβά την πρίζα στην Ελλάδα, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δανείων του μετά την μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Αθήνα, αλλά επιφυλάσσεται, αναλόγως και των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF-ESM) δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του.

Ουσιαστικά το ΔΣ του EFSF, που κλήθηκε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του μετά τη μη πληρωμή από την Ελλάδα των δόσεων Ιουνίου στο ΔΝΤ, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν τραβά την πρίζα στην Ελλάδα, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δανείων, αλλά επιφυλάσσεται αναλόγως και των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να μην ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αλλά ούτε να παραιτηθεί του συγκεκριμένου δικαιώματός του.

Με την έκδοση Επιφύλαξης Δικαιωμάτων, ο EFSF διατηρεί όλες τις επιλογές τους ανοικτές ως πιστωτής.

«Ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Καταστρατηγεί τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Ο EFSF βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωζώνης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τις μελλοντικές κινήσεις του» πρόσθεσε ο Κ.Ρέγκλινγκ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο EFSF-ESM αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να επιλέξει τη «Επιφύλαξη Δικαιωμάτων» για τα δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα, μετά την μη πληρωμή από τη χώρα των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Βάσει της εισήγησης του ΔΝΤ, αυτή η αθέτηση πληρωμής αποτελεί «γεγονός χρεοκοπίας» για την Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του EFSF με τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων, ούτε να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση (οι άλλες δυο επιλογές που υπήρχαν). Με την επιλογή της «Επιφύλαξης Δικαιωμάτων» ο EFSF κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής. Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και το EFSF θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024