Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κονστάντσιο: Άγνωστη η αντίδραση της ΕΚΤ στο «όχι», συνεδριάζει τη Δευτέρα

Κονστάντσιο: Άγνωστη η αντίδραση της ΕΚΤ στο «όχι», συνεδριάζει τη Δευτέρα

Αδυναμία να προδικάσει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τη Δευτέρα που συνεδριάζει εκ νέου, στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα επικρατήσει το «Όχι» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο Ε.Νοβότνυ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αναλυτικά.

Αδυναμία να προδικάσει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τη Δευτέρα που συνεδριάζει εκ νέου στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα επικρατήσει το «Όχι» εξέφρασε σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αναλυτικά.

Όπως εξήγησε ο Νοβότνυ η ΕΚΤ παρέτεινε αυτή την εβδομάδα τα δάνεια του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα συζητήσει την παραπέρα στάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, εφόσον αυτές ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, εξαρτώνται πολύ από την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Αυτή τη στιγμή, προσθέτει ο Νοβότνι, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τη ρευστότητα που οι ίδιες διαθέτουν, είτε από καταθέσεις είτε από πιστωτικά υπόλοιπα λογαριασμού σε άλλα ιδρύματα, ωστόσο είναι αποκομμένες από τη χρηματαγορά ενώ δεν λαμβάνουν επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων της ΕΚΤ, ο πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Βίτορ Κοντάνσιο είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει αν η ΕΚΤ θα παράσχει ELA στις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι «Όχι». «Δεν μπορώ να προδικάσω τις κινήσεις της ΕΚΤ αν βγει το «Όχι», είπε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η ΕΚΤ διαθέτει αρκετά εργαλεία ώστε να περιορίσει την επίπτωση στην ευρωζώνη από κάθε ενδεχόμενο. «Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα διαθέτουν αρκετά εργαλεία ώστε να περιορίσουν την επίπτωση στην ευρωζώνη από κάθε πιθανό ενδεχόμενο», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε πως το σημερινό περιβάλλον της ζώνης του ευρώ απαιτεί τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας μακροπροληπτικής πολιτικής που θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των διακυμάνσεων του δημοσιονομικού κύκλου, αλλά και υπέρ της δημιουργίας μιας ευρύτερης μακροπροληπτικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από το σκιώδη τραπεζικό τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024