Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Μικρή πιθανότητα για πρόοδο μετά το διάγγελμα Τσίπρα

Ντάισελμπλουμ: Μικρή πιθανότητα για πρόοδο μετά το διάγγελμα Τσίπρα

Στο δικό του «όχι» όσον αφορά την εύρεση λύσης για την Ελλάδα θα επιμένει ο Γ.Ντάισελμπλουμ όσο η κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, και ας υπήρξε στο διάγγελμα Τσίπρα αναφορά στο σημερινό Eurogroup. Αυτό αποδεικνύει η άμεση αντίδρασή του ότι «μετά το διάγγελμα Τσίπρα βλέπει μικρή πιθανότητα για πρόοδο» στο Eurogroup που θα εξετάσει τη νέα πρόταση της Αθήνας. Ενόχληση και από τον Ντ.Τουσκ «δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους».

Στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα θα επιμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, και ας υπήρξε στο νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ειδική αναφορά στο σημερινό Eurogroup.

Αυτό αποδεικνύει η άμεση αντίδρασή του Γ.Ντάισελμπλουμ ότι «μετά το διάγγελμα Τσίπρα βλέπει μικρή πιθανότητα για πρόοδο» στην νέα συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της Αθήνας.

Αναφερθείς στο σημερινό Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στο διάγγελμά του ότι «αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής. Ήδη μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή.»

» Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα.»

» Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά».

Ενόχληση πάντως για τη νέα προτροπή Τσίπρα στους πολίτες να υποστηρίξουν το όχι στο δημοψήφισμα δείχνει και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν στο Eurogroup θετικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να εισηγηθεί το «ναι» στο δημοψήφισμα. Κάλεσε δε το Βερολίνο να σκεφτεί πιο ψύχραιμα.

Μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Μάριο Μόντι ανέφερε ότι «είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί όντως το δημοψήφισμα την Κυριακή, εύχομαι ο Αλέξης Τσίπρας να πετύχει κάποιες βελτιώσεις από το Eurogroup και να προτείνει στον λαό του μια ψήφο υπέρ του ναι, κάτι που θα ήταν μια μερική νίκη για τον ίδιο και ιδίως για τους Έλληνες που θα έμεναν στην ευρωζώνη, όπως, άλλωστε, επιθυμούν».

Ο Ιταλός πρώην τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στη λύση αυτή, αν την επιθυμεί ο Τσίπρας, πιθανόν να αντισταθεί η Γερμανία, η οποία πιστεύει (ιδίως ο Σόιμπλε) ότι κάθε παραχώρηση στους Έλληνες μπορεί να ωθήσει άλλες χώρες σε πολιτικές που να μην είναι αρκετά πειθαρχημένες».

«Καλώ, όμως, τη Γερμανία να σκεφθεί ότι αν υπάρξουν προϋποθέσεις που όλοι οι υπόλοιποι εκλαμβάνουν ως θετικές για μια συμφωνία, και πει όχι το Βερολίνο, φοβάμαι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της Ένωσης, και ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας θα αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες» κατέληξε ο Ιταλός καθηγητής, ισόβιος γερουσιαστής και πρώην πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024