Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tο EFSF αποφασίζει για τα δάνεια της Ελλάδας

Tο EFSF αποφασίζει για τα δάνεια της Ελλάδας

Στην αποσαφήνιση ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF προχώρησε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αναμένεται συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου εντός της ημέρας, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κ.Ρέγκλινγκ πρέπει να επιλέξει μία από τρεις επιλογές που υπάρχουν σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει η Αθήνα.

Στην αποσαφήνιση ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF προχώρησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εντός της ημέρας αναμένεται συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, στην οποία, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Κ.Ρέγκλινγκ πρέπει να επιλέξει μία από τρεις επιλογές που υπάρχουν σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει η Αθήνα.

Ο EFSF, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «λαμβάνει υπ’ όψιν τη δημόσια ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει προκύψει μη πληρωμή από την Ελλάδα. Το EFSF αντιλαμβάνεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Αυτό θα επιβεβαιωθεί σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που αναμένεται αργότερα σήμερα. Για το EFSF, αυτό θα συνιστούσε γεγονός χρεοκοπίας για ορισμένα δάνεια EFSF».

Ο EFSF, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι λαμβάνει επίσης υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την παράταση της υποχρέωσης αποπληρωμής από την Ελλάδα των δόσεων οι οποίες κατέστησαν απαιτητές χθες.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω» σημειώνεται σχετικά.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF,
Κλάους Ρέγκλινγκ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

  • Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
  • Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισης της αθέτησης πληρωμής στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
  • Την επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ’ αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

«Η ελληνική αθέτηση πληρωμής δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ομόλογα του EFSF έχουν πολύ ισχυρές εγγυήσεις» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024