Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση Σόιμπλε κατά Τσίπρα: Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά

Επίθεση Σόιμπλε κατά Τσίπρα: Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά

Κατακεραυνώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε δραματικά» υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα αφότου ανήλθε στην εξουσία παρά να ανακαλέσει μέτρα και προηγούμενες δεσμεύσεις, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή βάση σοβαρής διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα» αναφέρει.

Κατακεραυνώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε δραματικά» υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα αφότου ανήλθε στην εξουσία παρά να ανακαλέσει προηγούμενες δεσμεύσεις, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή βάση σοβαρής διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα αφού ανήλθε στην εξουσία. Μόνο ακύρωσε μέτρα. Ανακάλεσε προηγούμενες δεσμεύσεις . Διαπραγματεύτηκε και ξαναδιαπραγματεύτηκε. Δεν γνωρίζουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει δημοψήφισμα ή όχι, εάν είναι υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος. Δεν περιμένετε στ’ αλήθεια να συνομιλήσουμε μαζί τους σε μία κατάσταση σαν αυτή. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα» δήλωσε.

Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί νέου προγράμματος πριν το δημοψήφισμα, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή εν μέσω του ελληνικού «θρίλερ», θέτοντας παράλληλα θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα για νέες συνομιλίες με τους θεσμούς και δανειστές και εφαρμογή μέτρων από τη στιγμή που διεξάγει εκστρατεία υπέρ του «όχι».

«Το θέμα είναι μόνο να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Αθήνα» δήλωσε κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι η χώρα ήταν σε καλό δρόμο, χωρίς να έχει ξεπεράσει την κρίση, μέχρι τις εκλογές. Τόνισε δε ότι προκειμένου να λειτουργεί μια νομισματική ένωση απαιτούνται εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

«Πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι λείπει η σαφήνεια από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και τίποτα δεν έχει αλλάξει στο γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως τα μεσάνυχτα.

Ο ίδιος δεν προχώρησε σε καμία πρόβλεψη σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με την Ελλάδα, και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Αθήνα θα έχει συμφωνήσει για νέο πρόγραμμα ως τις 20 Ιουλίου -ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να καταβάλει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ.

«Δεν κάνω καμία πρόβλεψη για αυτό. Είμαστε ανοιχτοί στα πάντα» δήλωσε ο Σόιμπλε.

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα» δήλωσε και προέβλεψε ότι οι νέες συνομιλίες θα γίνουν υπό πιο δύσκολες συνθήκες.

Επέρριψε δε την ευθύνη στην «ακατανόητη πλέον συμπεριφορά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ.

Ως προς το Eurogroup της Τρίτης, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή.

«Δεν έχει νόημα η συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα» ξεκαθάρισε και προσέθεσε ότι είναι λάθος να αναζητά κανείς τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδος.

«Μείναμε πάντα προσηλωμένοι στις συμφωνίες και στους κανόνες. Αν είχαμε κάνει όλοι το ίδιο, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση» δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού από την Ελλάδα.

Δήλωσε μάλιστα ότι λυπάται για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ότι τα ΜΜΕ δεν κάνουν καλό στον κόσμο με το να παρουσιάζουν διαστρεβλωμένες καταστάσεις.

Αναφερόμενος στις προοπτικές για τη συνέχεια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί και επανέλαβε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα, δύσκολη, κατάσταση.

Αναφερόμενος μάλιστα σε δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι σε περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα, ο ίδιος εξέφρασε την απορία του σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει αυτό μια κυβέρνηση που έχει κάνει καμπάνια υπέρ του «όχι».

Πρέπει να έχει κανείς τη βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αλλάζει γνώμη διαρκώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024