Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του ορίου της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA). Άγνωστο παραμένει το εάν υπό το βάρος της «ληξιπρόθεσμης οφειλής» της χώρας προς το ΔΝΤ η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σήμερα Τετάρτη το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του ορίου της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA).

Άγνωστο παραμένει το εάν υπό το βάρος της «ληξιπρόθεσμης οφειλής» της χώρας προς το ΔΝΤ η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών.

Οι ημερήσιες αναλήψεις από τα ΑΤΜ αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ και κοινή εκτίμηση είναι ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, έως την προσεχή Δευτέρα θα έχουν στερέψει οι τράπεζες από μετρητά.

Κοινή αντίληψη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέχρι την Κυριακή. Επίτευξη συμφωνίας για νέο δάνειο από την ζώνη του ευρώ θα διευκόλυνε την ΕΚΤ στο να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, επιτρέποντας στις τράπεζες να κάνουν χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008 (ΦΕΚ 250 Α/9−12−2008) «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις», έτσι όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, μέχρι τις 31.12.2015.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση των δημοσίων εγγυήσεων που έχουν ανάγκη για να καλύπτουν ρευστότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024