Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο Eurogroup την Τετάρτη, απορρίφθηκε παράταση του προγράμματος

Νέο Eurogroup την Τετάρτη, απορρίφθηκε παράταση του προγράμματος

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Τρίτη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και θα ακολουθήσει νέα την Τετάρτη επί ελληνικών προτάσεων που, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι κοντύτερα σε εκείνες των Θεσμών. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η αδύνατη η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει τα μεσάνυχτα, είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Την Τετάρτη στις 12:30 θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις εξετάσει.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι κοντύτερα σε εκείνες των Θεσμών.

Το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης ίσως έχει σκληρότερους όρους.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι απορρίφθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της δανειακής σύμβασης. «Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», δήλωσε.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η αδύνατη η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει σήμερα, Τρίτη, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», είπε.

Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, επί τάπητος τέθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση μέχρι να εγκριθεί νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter ότι παράταση του προγράμματος και κούρεμα δεν είναι δυνατά, ενώ για την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα του ESM ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες (έγκριση από κοινοβούλια κ.λπ.)

Λόγω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, το υπάρχον πρόγραμμα δεν μπορεί να πεκταθεί πέρα από σήμερα, ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024