Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Spiegel: Η Μέρκελ ήταν έτοιμη για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα

Spiegel: Η Μέρκελ ήταν έτοιμη για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα

Μεγαλύτερες υποχωρήσεις από ότι είχε αφήσει να εννοηθεί αρχικά φέρεται να ήταν έτοιμη να κάνει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνούσε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει μεταξύ άλλων: τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, διευκολύνσεις στο χρέος -ανάμεσά τους μια μερική αναδιάρθωση- και επενδύσεις περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεγαλύτερες υποχωρήσεις από ότι είχε αφήσει να εννοηθεί αρχικά φέρεται να ήταν έτοιμη να κάνει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό, εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνούσε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει μεταξύ άλλων: τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, διευκολύνσεις στο χρέος -ανάμεσά τους μια μερική αναδιάρθωση- και επενδύσεις περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Spiegel, τα σημεία αυτά υπάρχουν σε τετρασέλιδο έγγραφο που κυκλοφορεί στο Βερολίνο. Η πρόταση της Μέρκελ είχε μόνο πολιτικό χαρακτήρα, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Οι προτάσεις αυτές κυκλοφόρησαν και μέσω ενός εγγράφου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από το υπουργείο Οικονομίας.

Σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται, σύμφωνα με το περιοδικό να είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπέβαλε στο τέλος προτάσεις, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά πολύ την γραμμή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Επειδή ειδικά τα δύο πρώτα σημεία είναι ευαίσθητα, διότι πηγαίνουν σαφώς πέρα από την έως τώρα θέση του Eurogroup και επειδή γνωρίζει καλά ότι θα είχε, σε περίπτωση συμφωνίας με τον Τσίπρα, μεγάλο πρόβλημα με την δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα» η καγκελάριος, σύμφωνα με το περιοδικό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκε διατεθειμένη να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της.

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μίλησε μόνο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν τέτοιες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το ίδιο λέγεται, αναφέρει το Spiegel, ότι έκανε και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καγκελαρία μεταξύ της κ. Μέρκελ και των αρχηγών των κομμάτων και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, αλλά και νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Μέρκελ προέβη στις δηλώσεις αυτές στην συνάντησή της με τους βουλευτές του SPD, καθώς αυτοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στο θέμα της Ελλάδας.

Στη συνάντηση με τους βουλευτές της, CDU/CSU, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024