Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα το βράδυ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα το βράδυ

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα της Ελλάδας, και ενώ η Αθήνα υπέβαλε νέα πρόταση για διετή συμφωνία με τον ESM, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ στο λογαριασμό του στο Twitter. Η επιστολή με την νέα πρόταση της Αθήνας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα της Ελλάδας, και ενώ η Αθήνα υπέβαλε νέα πρόταση για διετή συμφωνία με τον ESM, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εξέταση της νέας πρότασης της Αθήνας για διετές πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ.

«Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19:00 ώρα Βρυξελλών για να συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Ο παρουσιαστής Φριτς Βέστερ του RTL, που κάνει συνήθως τη συνέντευξη, είπε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και του είπαν πως ο υπουργός λυπάται που δεν μπορεί να παρευρεθεί λόγω «επείγουσας υποχρέωσης»

Η νέα πρόταση της Αθήνας

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η Αθήνα προτείνει νέα διετή συμφωνία με τον ESM, με δάνειο βάσει των όρων του Μηχανισμού για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Με την πρόταση αυτή, αποκλείει συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο αυτό πακέτο βοήθειας.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017. Η συμφωνία θα συνοδεύεται από όρους. Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση συνοδεύεται από conditionality (δηλαδή λίστα μέτρων και προϋποθέσεων).

Παράλληλα η Αθήνα απευθύνει αίτημα στο Eurogroup να υπάρξει τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί τεχνική πτώχευση.


Η επιστολή της κυβέρνησης προς ESM, Eurogroup, Κομισιόν

Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Σε αυτήν αναφέρεται:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς τον Προεδρεύοντα του Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015
Συμβουλίου
διοικητών Κεντρικών Τραπεζών του ESM
και Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν
Ντάισελμπλουμ

Αγαπητέ προεδρεύοντα, αγαπητέ πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, δια της παρούσης αιτούμαι τη στήριξή σας βάσει των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και επιτακτικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για το σύνολο το 2016 δεδομένου ότι:

* Δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση κονδυλίων από το δεύτερο πρόγραμμα της από τον Ιούλιο του 2014.

* Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί με βάση το άρθρο 1 της Οδηγίας για Δανεισμό (αποκαλούμενης «Οδηγίες») του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας («ESM»),

* Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και η αίτηση μας για μια παράταση προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμούσες διαπραγματεύσεις δεν έχει γίνει αποδεκτή

* και ο Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) δεν επεκτάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Δεδομένων όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου 2015, λήγει η προθεσμία που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 για την κατάληξη σε συμφωνία, η Ελλάδα ζητεί χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM με την μορφή διετούς δανείου με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ικανοποιηθεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αποπληρωμής του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητεί να αναδιαρθρωθεί και να αναδιαταχθεί το χρέος προς τον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα υποβληθούν από την Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Κατά την λήξη του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Έως την έγκριση και την θέση σε ισχύ αυτού του Δανείου, η Ελλάδα ζητεί από το Eurogroup να παραταθεί το Πρόγραμμα για βραχύ χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πυροδοτηθεί μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ειλικρινά δικός σας,
Αλέξης Τσίπρας

Κοινοποιήσεις:
– Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
– Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές Υποθέσεις, τη Φορολόγηση και τα Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί
– Γενικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τούσκ στην χθεσινή επιστολή με την οποία αρνήθηκε την επέκταση της παράτασης είχε σημειώσει ότι η χώρα μπορεί πάντα να αιτηθεί νέας βοήθειας.

«Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους, σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της συμφωνίας μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα της διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», ανέφερε.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024