Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι βαλκανικές χώρες χτίζουν άμυνες στις ελληνικές τράπεζες

Οι εποπτικές Αρχές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου θωρακίζουν τις άμυνές τους καθώς φοβούνται ντόμινο από μια οικονομική κατάρρευση της χώρας μας.

Οι εποπτικές Αρχές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου θωρακίζουν τις άμυνές τους καθώς φοβούνται ντόμινο από μια οικονομική κατάρρευση της χώρας μας.

Χθες η Σερβία και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν την υιοθέτηση στοχευμένων κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτρέψουν την εκροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαρτώνται περισσότερο από τις ελληνικές τράπεζες, βασίζονται για την άμυνά τους σε κεφαλαιακά αποθέματα που ήδη υπάρχουν αλλά και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους σε όλα τα Βαλκάνια. Οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν πλήγμα στις μετοχές, στα εθνικά νομίσματα και τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών μετά το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 28% του συνολικού ενεργητικού και της Βουλγαρίας επικαλούμενη την έκθεση των χωρών αυτών στην Ελλάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας μείωσε τις συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιούν οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και αύξησε την εποπτεία.

Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας μπορεί να αποκτήσει τον «αρχικό έλεγχο» ελληνικών τραπεζών και να βοηθήσει να εξευρεθούν επενδυτές για να τις αγοράσουν εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν στελέχη της. Η Ρουμανία έχει συμφωνία που επιτρέπει στις θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στο έδαφός της να αρνηθούν αίτημα των ιδιοκτητών των τραπεζών από την Αθήνα για ανάληψη ή μεταφορά καταθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα των Σκοπίων διέταξε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια από τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024