Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον περιορισμό στις αναλήψεις

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον περιορισμό στις αναλήψεις

Κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες, ενώ οι αναλήψεις στα ATM περιορίζονται σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει κλειστές τράπεζες, περιορισμούς στις αναλήψεις και capital controls. Το in.gr απαντά σε βασικά ερωτήματα που θα καθορίσουν την πορεία των πολιτών τις επόμενες ημέρες.

Κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες, ενώ οι αναλήψεις στα ATM περιορίζονται σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει κλειστές τράπεζες, περιορισμούς στις αναλήψεις και capital controls. Το in.gr απαντά σε βασικά ερωτήματα που θα καθορίσουν την πορεία των πολιτών τις επόμενες ημέρες.

Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της τραπεζικής αργίας δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες;

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι τράπεζες θα κλείσουν τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται όμως η ημερομηνία να αλλάξει, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό των οικονομικών να αλλάξει τα χρονικά όρια.

Θα κλείσουν και τα ATM;

Ναι, μόνο όμως για κάποιες ώρες, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το κείμενο της ΠΝΠ τα ATM θα λειτουργήσουν σε 12 ώρες από την εφαρμογή της πράξης και η εκτίμηση είναι ότι οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται στα ATM ξανά από το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

Θα υπάρχει όριο αναλήψεων;

Ναι, και αυτό ορίζεται σε σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει λογαριασμούς σε δύο τράπεζες θα μπορεί να σηκώσει συνολικά 120 ευρώ ανά ημέρα.

Τι σημαίνει «τραπεζική αργία»;

Σημαίνει ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, δεν εκτελούνται συναλλαγές στο γκισέ, δεν εκκαθαρίζονται συναλλαγές, δεν γίνονται μεταφορές και γενικότερα δεν ολοκληρώνεται καμία τραπεζική πράξη.

Θα κλείσει και το Χρηματιστήριο;

Ναι, εφόσον δεν μπορεί να εκκαθαριστούν συναλλαγές από τις τράπεζες, δεν μπορεί να γίνουν και αγοραπωλησίες μετοχών.

Θα υπάρξουν επιπλέον capital controls;

Ο περιορισμός των αναλήψεων μέσω ATM είναι ούτως ή άλλως ένα είδος κεφαλαιακού ελέγχου. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό, όταν ανοίξουν οι τράπεζες, να επιβληθούν και άλλοι περιορισμοί στις αναλήψεις, στις μεταφορές, στα εμβάσματα και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί;

Κανείς δεν ξέρει. Όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση πάντως της Κύπρου, οι τελευταίοι περιορισμοί ήρθησαν δύο χρόνια μετά την επιβολή τους.

Θα λειτουργούν οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες;

Κατά τη διάρκεια τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες γίνονται κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της Ελλάδος. Δεν γίνονται δηλαδή συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης να δεχθεί «πλαστικό χρήμα».

Θα λειτουργούν οι υπηρεσίες e-banking;

Εντολές θα μπορούν να καταχωρίζονται κανονικά μέσα από τα ψηφιακά συστήματα των τραπεζών, και πάλι όμως υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν το εσωτερικό της χώρας.

Θα πληρωθούν οι μισθοί;

Εφόσον μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων μέσω Web-banking τα χρήματα δύναται να μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα ισχύει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ανά κάρτα.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Ειδικά για τις συντάξεις, προβλέπεται ότι αυτές εξαιρούνται από την τραπεζική αργία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα υποκαταστήματα από όπου θα γίνεται η καταβολή τους.

Θα μπορώ να πληρώσω δόσεις δανείων ή άλλα χρέη;

Όσοι θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές εντολές μέσω ATM ή web-banking. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ορίζει η ΠΝΠ, για το διάστημα της τραπεζικής αργίας δεν οφείλεται τόκος υπερημερίας ενώ αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.

Μπορώ να στείλω χρήματα στο εξωτερικό;

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αφού ανοίξουν οι τράπεζες, όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα έχουν επιβληθεί επιπλέον κεφαλαιακοί περιορισμοί..

Βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να σηκώσω χρήματα από λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα;

Ναι, σε καθεστώς τραπεζικής αργίας γίνονται κανονικά αναλήψεις από ATM του εξωτερικού. Εντούτοις, το όριο αναλήψεων σε αυτή την περίπτωση είναι κατά κανόνα περιορισμένο σε σχέση με την Ελλάδα.

Τι θα συμβεί με τους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιορισμός για τις αναλήψεις μέσω καρτών που εκδόθηκαν στο εξωτερικό. Ενδέχεται όμως να τεθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024