Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόοδος, αλλά και ανοιχτά θέματα λέει ο Ντομπρόβσκις, ξεκίνησε το Eurogroup

Πρόοδος, αλλά και ανοιχτά θέματα λέει ο Ντομπρόβσκις, ξεκίνησε το Eurogroup

«Κάνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυση. Είναι εντατικές οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Βλ.Ντομπρόβσκι, προειδοποιώντας για «μακρά νύχτα», λίγο πριν το Eurogroup. Καμία δηλωση από Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ. Στη γνωστή γραμμή ο Σόιμπλε, δεν περιμένει συμφωνία απόψε. «Παλεύουμε για να βρούμε λύση, η οποία είναι αναγκαία αλλά και πιθανή», λέει ο Μοσκοβισί. Ενδιαφέροντα και αμφίσημα σχόλια από τους ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες για νέο Eurogroup και νέα βραδυνή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ...

«Κάνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυση. Είναι εντατικές οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκι, που συμμετείχε στις συζητήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά για μακρά νύχτα, λίγο πριν το Eurogroup, του οποίου η έναρξη ήδη έχει καθυστερήσει μία ώρα.

Ωστόσο, ενδεικτικό της σύγχυσης που υπάρχει, αλλά και της ταχύτητας των εξελίξεων είναι ότι πριν ακόμη ξεκινήσει το Eurogroup ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι σύντομη και θα υπάρξει νέα συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί θα έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

Η πληροφορία αυτή «κουμπώνει» με αυτές που θέλουν νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζ.Γιούνκερ και ίσως και τους εκπροσώπους των θεσμών σήμερα το βράδυ.

Ίσως να ήταν πιο εύκολο να προβλέψει κανείς τι πρόκειται να συμβεί και να εκτιμήσει πόσο πιθανά είναι όλα αυτά τα σενάρια αν οι βασικοί παίκτες είχαν κάνει κάποια δήλωση μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ τους, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργο. Ωστόσο Μ.Ντράγκι, Κρ.Λαγκάρντ και Γ.Ντάισελμπλουμ κατευθύνθηκαν αμίλητοι προς την αίθουσα, όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Μόνο ο Β.Σόιμπλε έμεινε πιστός στη γνωστή γραμμη του λέγοντας ότι δεν περιμένει συμφωνία απόψε. «Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να βρούμε λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή», είπε ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί. Ενδιαφέροντα και αμφίσημα σχόλια από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών.


«Οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό η νύχτα να είναι μεγάλη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Απασιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε για αλλη μια φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Υποστήριξε ότι ο βαθμός προετοιμασίας δεν είναι τέτοιος που θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία σήμερα. Ο Σόιμπλε κατέληξε με τη γνωστή επωδό των δηλώσεων του πριν τα Eurogroup ότι δεν έχω την αίσθηση πως έχουν αλλάξει πολλά από την προηγούμενη φορά, τη Δευτέρα.

Θα με εξέπληττε αν φτάναμε σήμερα σε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει πολλά πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να έχουν συγκεκριμένη πρόταση μπροστά τους για να πάρουν μια απόφαση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι τίποτα συγκεκριμένο, πέραν των διαρροών στον Τύπο. «Έχουμε σφιχτά χρονοδιαγράμματα στα κοινοβούλιά μας», και οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, συνδέονται με αυστηρές προϋποθέσεις που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουις ντε Γκίντος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες. O Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι οι θεσμοί έχουν κάνει αντιπροτάσεις στο ελληνικό κείμενο που κατατέθηκε τη Δευτέρα και οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να το αναλύσουν. Ερωτηθείς αν η νύχτα αναμένεται να είναι μακριά, απάντησε πως το μόνο που ξέρει είναι πως υπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης.

Διευκρινίζοντας ότι για να αποφασίσει το Eurogroup είναι αναγκαία η έκθεση των τριών Θεσμών ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ, είπε πως πως πρέπει να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το μέλλον της ΟΝΕ.

Σε ερώτηση δε εάν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση εν είδει τελεσιγράφου, απάντησε πως δεν είναι υπέρ των προθεσμιών. «Δεν μου αρέσουν τα τελεσίγραφα. Πρέπει να βρούμε μια καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία και δεύτερον να το κάνουμε αυτό με τρόπο που θα εξασφαλίσει ένα καλό μέλλον για την ίδια την ευρωζώνη», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σχολίασε πως είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας του. «Θέλω να συνεχίσει να είναι παρόν».

«Υπάρχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό που έζησε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Εχουμε μεγάλη ηθική υποχρέωση απέναντι τους», τόνισε ο βέλγος υπουργός.

«Είμαι περίεργος για το πως θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά το σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τρία Εurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής είναι αρκετά για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. Οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία και μετά θα συζητηθεί το ζήτημα στο Εurogroup, πρόσθεσε.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024