Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναίνεση ζητά ο Βαρουφάκης, απαισιόδοξοι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Συναίνεση ζητά ο Βαρουφάκης, απαισιόδοξοι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Την ελπίδα να δει νέες προτάσεις από την Ελλάδα εξέφρασε ο Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Απαισιόδοξος για συμφωνία σήμερα δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ και είπε πως η Ελλάδα ακόμη δεν έχει εκπληρώσει τους όρους που προβλέπονται από το 2012 με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους. Εϊμαστε αξιόπιστοι, αλλά και ευέλικτοι, είπε η Λαγκάρντ. Ο Γ.Βαρουφάκης ανέφερε ότι σήμερα θα παρουσιαστούν οι ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Σκοπός είναι να αντικατασταθεί η κοστοβόρα ασυμφωνία με ουσιαστική συναίνεση».

Ελπίδα να δει νέες προτάσεις από την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη απάντησε: «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για τα πάντα δημοσίως».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε νέες προτάσεις» είπε και πρόσθεσε: «Δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται από την Ελλάδα».

Απαισιόδοξος για μια συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Δεν έχω μεγάλες ελπίδες για σήμερα, η συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί περισσότερα βήματα από την Αθήνα, ανέφερε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αξιόπιστη, να έχει διάρκεια.

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόοδο σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε, συμπλήρωσε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση, δημοσιονομικά και οικονομικά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Τόνισε ότι οι εναλλακτικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα ήταν ευπρόσδεκτες, σημειώνοντας όμως ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στις θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Είπε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους διεθνείς πιστωτές της, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι σοβαρή.

Για το χρέος

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους και στις κινήσεις που αναμένει η Αθήνα από τους πιστωτές της για μια συνολική λύση, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «ισχύει ακόμη η δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους, υπό τον όρο ότι η Αθήνα πληροί τους όρους».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του χρέους.

Είπε ακόμη ότι «η ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, χρειάζεται πρώτα συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα και πως το τρέχον πρόγραμμα δεν προβλέπει νέα βοήθεια για την Ελλάδα από τον ESM.

Απαιτείται νέο πρόγραμμα, κατέληξε.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος δήλωσε ότι σήμερα θα παρουσιαστούν οι ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Σκοπός είναι να αντικατασταθεί η κοστοβόρα ασυμφωνία με ουσιαστική συναίνεση».

Λαγκάρντ: Αξιόπιστοι και ευέλικτοι

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στο Eurogroup για να παρουσιάσει έκθεση του Ταμείου σχετικά με την ανάγκη αλλαγών στις καταστατικές συνθήκες της ΕΕ, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας λέγοντας: «Όταν δίνουμε ένα δάνειο, τα λεφτά έρχονται από τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα, την Ελβετία. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, γιατί δανείζουμε δικά τους λεφτά».

Αλλά πρέπει να είμαστε και ευέλικτοι, πρόσθεσε η ίδια και άφησε μισάνοιχτο το παράθυρο για συμφωνία λέγοντας: «Αν υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις στο τραπέζι, τότε φυσικά θα τις εξετάσουμε».

Πιο αισιόδοξος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως παρά τη δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και δανειστές, οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες και ζήτησε διάλογο.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν κάλεσε να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα σήμερα.

Είπε ακόμη ότι το σημερινό Eurogroup είναι προκαταρκτικό της συζήτησης που θα γίνει για την Ελλάδα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής).

Ο Νούναν πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνομίλησε σήμερα δεν αισιοδοξούν.

Επίσης, παραδέχτηκε ότι στην ιρλανδία συζητείται σε υψηλό επίπεδο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για συμφωνία.

Νωίτερα, ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, ανέφερε: «Η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία, αν δεν μπορούμε να τη βρούμε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε».

«Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούγεται από τα χείλη όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ώρες.

Επίσης, ο γάλλος επίτροπος έκανε αναφορά στην επέτειο της μάχης του Βατερλό λέγοντας: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024