Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφορολόγητα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ για εισόδημα ως 10.000 ευρώ

Αφορολόγητα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ για εισόδημα ως 10.000 ευρώ

Αφορολόγητα είναι τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Αντίθετα, ποσά που καταβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο αντί μισθού όπως αμοιβές για παροχή εργασίας ή για καταβολή ανεξόφλητων αποδοχών φορολογούνται κανονικά.

Αφορολόγητα είναι τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Αντίθετα, ποσά που καταβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο αντί μισθού όπως αμοιβές για παροχή εργασίας ή για καταβολή ανεξόφλητων αποδοχών φορολογούνται κανονικά.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για την σωστή αναγραφή στη φορολογική δήλωση των παροχών , επιδοτήσεων και άλλων ποσών που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ. Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο:

*Τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 661-662, για τον υπόχρεο και την σύζυγο αντίστοιχα, του έντυπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

Στα επιδόματα – βοηθήματα ανεργίας συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Επίδομα τακτικής ανεργίας.
  • Επίδομα μακροχρόνια ανέργων.
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα.
  • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδόματος ανεργίας.
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που λαμβάνουν οι επί τρεις μήνες άνεργοι, όταν δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.
  • Ειδικό βοήθημα αποφυλακισμένων, το οποίο λαμβάνουν όσοι εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.
  • Επιδότηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας – ΕΣΠΑ.
  • Βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, το οποίο λαμβάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι που αποδεδειγμένα διέκοψαν το επάγγελμά τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους λόγω απώλειας του εισοδήματός τους και αντί του μισθού που θα κατέβαλαν οι εργοδότες τους ή τους δίδονται ως αμοιβή για παροχή εργασίας, χαρακτηρίζονται ως κανονικές αποδοχές και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 301-302 για υπόχρεο-σύζυγο αντίστοιχα, αν ο φορέας έχει αποστείλει ηλεκτρονικό αρχείο ή θα συμπληρώνεται από τους υπόχρεους στους κωδικούς 343-344 αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Τέτοια ποσά είναι:

  • Παροχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, που είναι η πληρωμή μέρους ανεξόφλητων αποδοχών, όταν οι εργοδότες περιέλθουν σε κατάσταση παύσεως εργασιών ή αναστολής πληρωμών, ή έχουν κηρυχτεί σε πτώχευση, ή έχουν τεθεί σε εκκαθάριση.
  • Επίδομα διαθεσιμότητας, το οποίο είναι το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όταν ο εργοδότης θέσει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα.
  • Αποδοχές ωφελούμενων Προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες δίδονται έναντι παρασχεθείσας εργασίας.

Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ, η Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας, η οποία καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ κατά το διάστημα που οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μητέρες έχουν λάβει 6 μήνες άδεια μετά από συμφωνία με τον εργοδότη τους βάσει της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (278/2012), αποτελεί εισόδημα απαλλασσόμενο από το φόρο.

Τέλος, σημειώνεται πως τα καταβληθέντα ποσά είτε εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620, αν ο φορέας έχει αποστείλει ηλεκτρονικό αρχείο, είτε θα συμπληρώνονται από τους υπόχρεους στους κωδικούς 659-660.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024