Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα 650 εκατ. ευρώ  η υστέρηση των εσόδων στο 5μηνο 2015

Στα 650 εκατ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων στο 5μηνο 2015

Στα 650 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, ενώ οι αποκλίσεις αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία έως το τέλος Ιουνίου εάν δεν αποκατασταθεί η ροή των εισπράξεων. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση στη Βουλή παραδέχθηκε πως οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του Taxis δουλεύουν με μπαλώματα και στηρίζονται σε δυναμικό που εργάζεται υπεράνθρωπα.

Στα 650 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, ενώ οι αποκλίσεις αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία έως το τέλος Ιουνίου εάν δεν αποκατασταθεί η ροή των εισπράξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοσιονομική ισορροπία έχει ήδη ανατραπεί και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εξισορρόπησης το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραχωρήσει τη θέση του σε πρωτογενές έλλειμμα.

Στις αρχές Μαίου, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει συμπιέσει αναγκαστικά λόγω έλλειψης ρευστότητας τις δαπάνες σε επίπεδα κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τους στόχους, το υπουργείο Οικονομικών κατέγραφε πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Τα δε καθαρά έσοδα, με τη βοήθεια της ρύθμισης των 100 δόσεων και της χρυσής ευκαιρίας διαγραφής των προσαυξήσεων, ήταν 371 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο.

Στις αρχές Ιουνίου, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Τα φοροέσοδα δεν πήγαν καθόλου καλά τον Μάιο και το κλειδί κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτοφανή καθυστέρηση έναρξης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων.

Με βάση τα συνήθη και τον νόμο, θα έπρεπε να έχει ήδη πληρωθεί η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Αντ’ αυτού δεν έχει ανοίξει καν η ηλεκτρονική εφαρμογή εξαιτίας αλλαγών στα έντυπα και καθυστερήσεων στην έκδοση όλων των απαιτούμενων αποφάσεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου σχετικά με την συμβατότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και τις ελλείψεις στο ελεγκτικό δυναμικό του υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε πως οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του Taxis δουλεύουν με μπαλώματα και στηρίζονται σε δυναμικό που εργάζεται υπεράνθρωπα.

«Χρειάζεται να πέσουν χρήματα -γιατί έχουν πάρα πολλά χρόνια να πέσουν χρήματα- έτσι ώστε όλα αυτά τα πληροφοριακά συστήματα να μην λειτουργούν αποκλειστικά στηριγμένα στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν λίγες δεκάδες άνθρωποι που ασχολούνται με την πληροφορική και οι οποίοι, μπορώ να σας πω, δουλεύουν σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα. Κάνουν μία υπεράνθρωπη δουλειά, η οποία όμως δεν αρκεί», είπε η κ. Βαλαβάνη και προσέθεσε: «Χρειάζεται να πέσουν χρήματα για να μπορέσουν να γίνουν πολύ πιο ασφαλή όλα αυτά τα συστήματα, τα οποία κυριολεκτικά λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια με μπαλώματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024