Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζακ Λιου: Η 5η Ιουνίου πιθανόν να μην είναι η τελική προθεσμία για Ελλάδα

Τζακ Λιου: Η 5η Ιουνίου πιθανόν να μην είναι η τελική προθεσμία για Ελλάδα

Την έκκληση για επίδειξη ευελιξίας από όλες τις πλευρές στο ελληνικό ζήτημα και για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο αμερικανός Τζακ Λιου μετά τη Σύνοδο των G7. Τόνισε πάντως ότι σαφώς η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στις κινήσεις της Αθήνας, που καλείται να πάρει «πολύ δύσκολες αποφάσεις». Για το χρονικό ορόσημο της 5ης Ιουνίου, είπε ότι πιθανόν να μην είναι το καταληκτικό. Προειδοποίησε δε για άλλη μια φορά για τη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις του Grexit.

Την έκκληση για επίδειξη ευελιξίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ελληνικό ζήτημα και για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των G7, όπου επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας.

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους, δήλωσε ο Λιού.

Τόνισε πάντως ότι σαφώς η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στις ενέργειες που θα αναλάβει η Αθήνα, η οποία «πρέπει να λάβει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις», γεγονός στο οποίο -όπως είπε- συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πρόσθεσε.

Yπάρχει ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστικό αποτέλεσμα για την Αθήνα, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Σημείωσε δε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να εξετασθούν οι λεπτομέρειες.

«Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπέδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα», πρόσθεσε.

Ο Λιού υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

Σχετικά με το χρονικό ορόσημο της 5ης Ιουνίου είπε ότι πιθανόν να μην είναι η πραγματική καταληκτική ημερομηνία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση στο ΔΝΤ, ενώ τις αρχές Ιουνίου φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από την Κομισιόν- να έθεσε ως όριο για τις διαπραγματεύσεις και το Euroworking Group στη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίασή του, επικαλούμενο τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από τα δάνεια διάσωσης.

Ο Τζακ Λιου προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για για το τι μπορεί να σημαίνει αποχώρηση χώρας από το ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024