Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο χρόνος πιέζει, δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος

Ο χρόνος πιέζει, δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος

«Ο χρόνος πιέζει», χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης, είπε αξιωματούχος των Βρυξελλών, απαντώντας αν το EWG έδωσε προθεσμία στην Αθήνα για συμφωνία ώς την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο ως προς τη λήξη των εργασιών του Brussels Group, στο οποίο οι εργασίες συνεχίζονται, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της εκπροσώπου του Μοσκοβισί. Το βασικό σενάριο των τριών θεσμών εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το σχόλιο Μ.Σχοινά για τις αναφορές Λαγκάρντ.

«Ο χρόνος πιέζει», χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των Βρυξελλών, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίαζε χθες, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε την Παρασκευή πως οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσιγραφο ως προς τη λήξη των εργασιών του.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σε γερμανική εφημερίδα, τόνισε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται και οι τρεις θεσμοί είναι ένα, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επισημαίνει ότι και οι τρεις θεσμοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εργάζονται προς την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε, επίσης, σημειώσει ότι παρά το γεγονός ότι οι τρεις θεσμοί έχουν ενίοτε διαφορετικές οπτικές, ο στόχος τους είναι ενιαίος.

Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι το πρωί της Παρασκευής υπήρξαν τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, και ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group επανεκκινούν το απόγευμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, η δημόσια διοίκηση, οι διαδικασίες είσπραξης των κρατικών εσόδων, ζητήματα που άπτονται του συνταξιοδοτικού κ.ά.

Πληροφορίες ανέφεραν χθες, Πέμπτη, πως το Euroworking Group απηύθυνε κατά τη συνεδρίασή του προειδοποίηση στην Ελλάδα πως αν δεν κλείσει την συμφωνία ώς την Πέμπτη 4 Ιουνίου, τότε το πρόγραμμα χάνεται.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο χρόνος, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών να περάσει από ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος σημαίνει πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Πάντως, μιλώντας την Παρασκευή στον Βήμα 995, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων είναι η 30ή Ιουνίου, όταν δηλαδή λήγει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024