Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων Ευρωκοινοβουλίου - κρατών

Συμφωνία για Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων Ευρωκοινοβουλίου – κρατών

Τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν την Πέμπτη το πρωί σε συμφωνία για τη δημιουργία και τους όρους του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, σημαντικού τμήματος του σχεδίου Γιούνκερ για την οικονομική ανάκαμψη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση των πρώτων χρηματοδοτήσεων του ταμείου στο τέλος του καλοκαιριού. «Καταλήξαμε σε συμφωνία. Τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Ιουνίου», έγραψε στο Twitter ο Γίρκι Κατάινεν.

Τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν την Πέμπτη το πρωί σε συμφωνία για τη δημιουργία και τους όρους του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, σημαντικού τμήματος του σχεδίου Γιούνκερ για την οικονομική ανάκαμψη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση των πρώτων χρηματοδοτήσεων του ταμείου στο τέλος του καλοκαιριού.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία. Τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Ιουνίου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γίρκι Κατάινεν, ο αρμόδιος για το πρόγραμμα αυτό Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Αυτό σημαίνει πως το ταμείο θα είναι επιχειρησιακό και θα αρχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα στο τέλος του καλοκαιριού», υπογράμμισε η Επιτροπή, για την οποία το πρόγραμμα αυτό κατέχει κεντρική θέση.

Το σχέδιο Γιούνκερ (από το όνομα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014, έχει σκοπό την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Αναμένεται να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια επενδύσεων σε διάστημα τριών χρόνων μέσω της δημιουργίας ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις (EFSI).

Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 21 δισεκ. ευρώ, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν.

Έξι από αυτά –η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο– έχουν ήδη ανακοινώσει τη συνεισφορά τους για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων.

«Κάθε ομάδα διαπραγμάτευσης χρειάστηκε να κάνει θυσίες ώστε το επενδυτικό σχέδιο να λειτουργήσει. Όλοι έκαναν υποχωρήσεις, αλλά αγωνιστήκαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζαν Αρτουί, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Ένα από εμπόδια για τη συμφωνία ήταν το πόσα χρήματα θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το λεγόμενο ασφαλιστήριο εγγυήσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις αρχικές ζημίες των επενδυτών σε περίπτωση αποτυχίας ενός προγράμματος.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε ότι έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά για την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους εκπροσώπους των κρατών-μελών, προβλέπει ότι οι περικοπές στην έρευνα και στις υποδομές θα περιοριστούν στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να διατηρηθεί το ύψος της εγγύησης που δίνει το EFSI στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντλήσουν περισσότερα χρήματα από αχρησιμοποίητα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΕΕ τα οποία θα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδίαζε αρχικά η Επιτροπή.

Η έκπτωση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να προέλθει από χρήματα που δεν έχουν δαπανηθεί από τους διοικητές των περιφερειών ή από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρίες ή κράτη για παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024