Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Δέσμευση στο διηνεκές για τον ΦΠΑ στα νησιά δεν μπορεί να υπάρξει

Βαρουφάκης: Δέσμευση στο διηνεκές για τον ΦΠΑ στα νησιά δεν μπορεί να υπάρξει

«Στις διαπραγματεύσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των νησιών μας» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά. Ωστόσο, πρόθεσε πως δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν.

«Στις διαπραγματεύσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των νησιών μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά.

«Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και σήμερα, το τονίζω σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική σε όλα τα επίπεδα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, και εγώ και ο πρωθυπουργός, και στο Brussels group και στους θεσμούς» είπε, υπογραμμίζοντας:

«Τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα και αυτό το παραδέχονται και άλλοι ομόλογοί μου από άλλες χώρες. Όμως βλέπουμε ότι αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί. Όχι οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί. Γι’ αυτό έχει σημασία να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση απέναντι στη μνημονιακή αναλγησία».

«Είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν» σημείωσε.

«Άλλο να είσαι κάτοικος στη Νίσυρο, στην Κω ή στη Ρόδο και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική χώρα, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, κ.λπ. και αυτό είναι βασική αρχή για την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εάν δεν θέλουμε οι νησιωτικές περιοχές να είναι μόνο ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τουρίστες, χρειάζεται μία αναπτυξιακή πολιτική, ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και παράγοντες όπως το κόστος μεταφοράς.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αποδωθούμε σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ. Όμως, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να συζητάμε αυτά τα θέματα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και όχι εν μέσω ενός αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024