Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νοβότνι: Νομικά αδύνατη ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα

Νοβότνι: Νομικά αδύνατη ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα

Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, προσγειώνοντας τις προσδοκίες που δημιούργησε η δήλωση τραπεζικής πηγής πως η ΕΚΤ θα επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αξίας μεγαλύτερης του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ, εάν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές.

Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με τη δήλωση αυτή προσγείωσε τις προσδοκίες που δημιούργησε δημοσίευμα τουReuters, το οποίο επικαλούμενο τραπεζική πηγή ανάφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αξίας μεγαλύτερης του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ εάν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές.

Ο Νοβότνι δήλωσε στο CNBC πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρήσει ξεκάθαρους κανόνες σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Για μας είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ορισμένους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρα. Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι».

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα για ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποια, ας πούμε χρηματοδότηση εκτός των κανόνων μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν ιδέες ότι μπορεί να δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεση χρηματοδότηση. Δεν βλέπω νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο» είπε.

«Κίνδυνος ελληνικής μετάδοσης»

«Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες περιφερειακές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης» δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι εν μέσω συζήτησης για τις αποδόσεις ομολόγων σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Ο κίνδυνος μετάδοσης μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας αντιμετωπίζεται «μεμονωμένα» σε αντίθεση με παλαιότερα, εκτίμησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας προσθέτοντας πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Γεγονός που αποτελεί με βεβαιότητα πρόοδο, η σταθεροποίηση στο σύνολο της Ε.Ε.» κατέληξε ο Έβαλντ Νοβότνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024