Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο του BG

Πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο του BG

Το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 αποτελούν τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group). Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ο ίδιος ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σήμερα θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και πολλά στελέχη υπουργείων, ώστε η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 αποτελούν τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group).

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ο ίδιος ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επικουρεί από την Τετάρτη στις τεχνικές συζητήσεις τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, ειδικά σε ζητήματα που απαιτείται πολιτική απόφαση.

Χθες, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανάφεραν ότι ξεκινά η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (staff level agreement), κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την Κομισιόν, το Eurogroup και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, που δεν συμμερίζονται την «αισιοδοξία της Αθήνας».

Σήμερα, Πέμπτη, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και πολλά στελέχη υπουργείων, ώστε η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση. Δεν αποκλείεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα να βρεθούν στις Βρυξέλλες και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων.

Ήδη από την Τετάρτη ο κ. Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, έχουν με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) αναλυτικές συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού.

Τα δύο αυτά θέματα είναι κομβικά στις διαπραγματεύσεις, καθώς επηρεάζουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού και ως εκ τούτου το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Αντιστοίχως από το μέγεθος των πλεονασμάτων της επομένης πενταετίας θα εξαρτηθεί και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και ως εκ τούτου της πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης (ή ελάφρυνσης χρέους) που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είπε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν εστιάζουν μόνον στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά και στους όρους που θα συνοδεύουν την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024