Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό στο ΥΠΟΙΚ

Στον υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας για συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που διήρκησε τρεις περίπου ώρες, ενώ οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους-πιστωτές κορυφώνονται με την Αθήνα να επιδιώκει επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κοινοτικοί αξιωματούχοι. Η πραγματοποίηση της σύσκεψης στο γραφείο του Γ.Βαρουφάκη ερμηνεύεται ως απόδειξη της κυβερνητικής στήριξης στον υπουργό.

Στον υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που διήρκησε τρεις περίπου ώρες, ενώ οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους-πιστωτές κορυφώνονται με την Αθήνα να επιδιώκει επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Η πραγματοποίηση της σύσκεψης, που συνήθως γίνεται στο Μαξίμου, στο γραφείο του Γ.Βαρουφάκη ερμηνεύεται ως άλλη μια απόδειξη της κυβερνητικής στήριξης στον υπουργό.

Εν αναμονή της έναρξης της συνεδρίασης του Brussels Group αργά το μεσημέρι, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ελληνικό ζήτημα να γίνεται έντονη εν όψει και της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά), στη Δρέσδη με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, στο μενού της οποίας από ό,τι φαίνεται το ελληνικό ζήτημα θα είναι ένα εκ των κυρίων πιάτων, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, γνωστοποιεί τη νέα επαφή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζητά σοβαρές μεταρρυθμίσεις ώστε να κλείσει άμεσα η συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, ενώ την ίδια στιγμή απευθύνει αυστηρά μηνύματα προς την Ευρώπη προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας αποτυχίας στο ελληνικό ζήτημα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια άρα και την αμερικανική οικονομία.

«Ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιου, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι «ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος».

Επαρκή ευελιξία στο θέμα της Ελλάδας ζητά ο Λιου και από το ΔΝΤ, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις.

Ποντάροντας και στην «αμερικανική βοήθεια» η ελληνική πλευρά ενισχύει στην αισιοδοξία της ότι η επίτευξη συμφωνίας ακόμη και πριν τις 5 Ιουνίου είναι εφικτή, με τις εντολές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group να είναι κλείσιμο των εκκρεμοτήτων το συντομότερο δυνατό χωρίς όμως να παραβιάζονται οι σοβαρές κόκκινες γραμμές που απέμειναν.

Τα ανοιχτά ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Brussels Group είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα, οι αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, για το οποίο η κυβέρνηση λόγω της πολυπλοκότητας και της σοβαρότητας του θέματος επιδιώκει να αναβάλλει τη συζήτηση, αν και δεσμεύεται ότι το θέμα θα ανοίξει.

Η Ελλάδα διαφωνεί με τους δανειστές για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, με την ασυνήθιστα σκληρή τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χθες, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα έσοδα που πρέπει να διασφαλιστούν μέσω αλλαγών στον ΦΠΑ, να προκαλεί την αντίδραση του Γ.Βαρουφάκη που βλέπει πίσω από τέτοιες τοποθετήσεις την πίεση των δανειστών για περισσότερη λιτότητα και άρα στραγγαλισμό της οικονομίας.

Οι θεσμοί φέρονται να ζητούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να αυξηθούν από το 8% του ΑΕΠ σήμερα (14,1 δισ. ευρώ) στο 9% του ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ), με πλήρη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων, ενώ η Ελλάδα επιμένει στην καθιέρωση τριών συντελεστών 7%, 14% και 22%.

Στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος οι θεσμοί κάνουν την παραχώρηση να εγκαταλείψουν τον -ούτως ή άλλως ανεδαφικό- στόχο του 3% για φέτος και να τον προσγειώσουν στο 1% έως 1,5% ζητώντας όμως από την Ελλάδα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να το διασφαλίσει αλλά και να το διατηρήσει τα επόμενα χρόνια.

«Θα τα βρούμε» και η συμφωνία θα κλείσει άμεσα είναι σε ελεύθερη απόδοση η απάντηση κυβερνητικών πηγών, αισιοδοξία όμως που -τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις- δεν συμμερίζονται οι Βρυξέλλες, αν και επισημαίνουν ότι ο χρόνος τελειώνει και η κατάσταση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία πιέζει ασφυκτικά.

Εντωμεταξύ το σκοινί τραβά και η ΕΚΤ, που με την απόφαση της να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA στερεί από την ελληνική κυβέρνηση και την τελευταία λύση που της έχει απομείνει δέσμευσης διαθεσίμων φορείων του Δημοσίου.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024