Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου προσβλέπει η Αθήνα

Σε συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου προσβλέπει η Αθήνα

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, στην κυβέρνηση επικρατεί συγκροτημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου. Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν ότι το τελικό σχέδιο, ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων, έχει αρχίσει να γράφεται. Ωστόσο, σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται ότι βρίσκεται η πλευρά των δανειστών.

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, στην κυβέρνηση επικρατεί συγκροτημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

Όπως αποκάλυψε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Mega, το τελικό σχέδιο, ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων με τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα, αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων, έχει αρχίσει να γράφεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά:

  • Το θέμα του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό. Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές.
  • Στα εργασιακά γίνεται λόγος για εύρεση κοινού τόπου, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις.
  • Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τα 2/3 αυτής της διαφοράς στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος.

Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξη.

Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ, τέλος, στη συμφωνία.

Από την πλευρά των δανειστών, όμως, δεν δίδεται η ίδια εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πηγές με άμεση συμμετοχή στη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο Mega ότι την περασμένη εβδομάδα δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος.

Για τον ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε έναν συντελεστή, με κάποιες εξαιρέσεις. Για το ασφαλιστικό, οι εν λόγω πηγές δήλωναν ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος, ενώ κάνουν λόγο για μεγάλες διαφορές και στα εργασιακά.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική πλευρά επιμένει σε 1% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά οι δανειστές λένε ότι ακόμη και συμφωνούσαν αυτό θα σήμαινε επιπλέον μέτρα 3 – 4 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024