Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβους για διεθνή ύφεση προκαλούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Φόβους για διεθνή ύφεση προκαλούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Αυξάνονται οι φόβοι των επενδυτών για το αντίκτυπο που θα έχουν στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ την Τρίτη, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως πυροδοτήσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

27

Αυξάνονται οι φόβοι των επενδυτών για το αντίκτυπο που θα έχουν στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ την Τρίτη, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως πυροδοτήσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική «βούτηξαν» σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έκανε άλμα 3,60 δολαρίων στα 31,05 δολάρια, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2000 και τελικά έκλεισε στα 29 δολάρια, έναντι 27,45 τη Δευτέρα.


Παράλληλα, οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν στο «ασφαλές καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων, καθώς, η τραγωδία που έπληξε τη μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού, ενέτεινε την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα στις αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι στη διεθνή οικονομία.


Ο χρυσός «εκτοξεύθηκε» κατά 6% στα 287 δολάρια/ουγγιά και το ευρώ «σκαρφάλωσε» στα 91,62 σεντς έναντι 89,78 σεντς πριν τις εκρήξεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.


Οι επιθέσεις μπορεί «να πυροδοτήσουν μία ύφεση», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της σουηδικής τράπεζας Handelsbanken, Ματς Κίνογουολ.


Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμ ΜακΝτάναφ, μιλώντας στη Σουηδία, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα χορηγήσει την αναγκαία ρευστότητα στις αγορές, εφ όσον αυτό χρειασθεί. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Σημειώνεται ότι τους φόβους για ύφεση τροφοδοτούν οι τιμές του πετρελαίου, η άνοδος των οποίων το 1999 είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στα τέλη του 2000.


«Η άμεση επίπτωση» των επιθέσεων «θα είναι στην τιμή του πετρελαίου. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, αλλά αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξη», τόνισε ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Λονδίνο, Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς.


«Κλειδί» η καταναλωτική εμπιστοσύνη


Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εάν οι καταναλωτές (κυρίως οι Αμερικανοί) ήταν περισσότερο συγκρατημένοι, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα ήταν ήδη σε ύφεση.


«Ειδικά τώρα, που διανύουμε με περίοδο αρκούδων (bear phase), αυτή η απρόσμενη επίθεση μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο οικονομολόγος της Sanwa Bank, Κίριτ Σαχ. «Επιπλέον αυξάνει την πιθανότητα μιας καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ ύφεσης και δίνει το έναυσμα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Fed», προσέθεσε.


Το αμερικανικό ΑΕΠ επεκτάθηκε το δεύτερο τρίμηνο με το χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας οκταετίας και οι αναλυτές φοβούνται ότι οι επιθέσεις ίσως «οδηγήσουν» στη συρρίκνωση του ΑΕΠ.


Η τρομοκρατική επίθεση έγινε «σε μια περίοδο, όπου μερικοί άρχιζαν να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ανακάμπτουν. (Η επίθεση) καθιστά ανεπίκαιρη κάθε σχετική συζήτηση για το επόμενο ή τα επόμενα δύο τρίμηνα», υποστήριξε ο αναλυτής της Capital Economics, Ντάνιελ Κέι.


Τέλος, ο επικεφαλής αναλυτής της SEB Merchant Banking, εκτιμά ότι σύμφωνα «με το χειρότερο σενάριο αυτή μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας που θα πλήξει τις επενδύσεις και τις τιμές των μετοχών, η οποία θα επηρεάσει και τις δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών».

Τρεκλίζουν τα χρηματιστήρια

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστό την Τρίτη. Ο επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στη Γουόλ Στριτ δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα επαναληφθούν οι συνεδριάσεις και αρκέστηκε να πει ότι αυτό θα γίνει «όποτε καταστεί δυνατό».


Πάντως, αργότερα την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι οι σημαντικότερες αμερικανικές αγορές κεφαλαίου δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τετάρτη.

Στην Ευρώπη, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε 45 λεπτά νωρίτερα έπειτα από απειλή τοποθέτησης βόμβας. Ο Dax βρέθηκε στις 4.273,53 μονάδες έχοντας χάσει 8,49% της αξίας του.

Στη Βρετανία, η έδρα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) εκκενώθηκε επίσης για προληπτικούς λόγους, αλλά η συναλλαγές συνεχίστηκαν στην κεφαλαιαγορά. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 5,7%, στις 4.746 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 βρέθηκε επίσης σε ελεύθερη πτώση, καταλήγοντας με απώλειες 7,39%, στις 4,059.75 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 έχασε 6,37% της αξίας του και ο DJ Stoxx 50 «ψαλιδίστηκε» κατά 6,4%. Και οι δύο δείκτες βρέθηκαν στα χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1998.

Γενικά, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, των ασφαλειών, των ξενοδοχείων, αλλά και όσων επιχειρήσεων έχουν αυξημένη παρουσία στις ΗΠΑ δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.


Σε ό,τι αφορά τους αερομεταφορείς, ειδικότερα, ο τίτλος της Lufthansa έχασε 15,09% της αξίας του, της British Airways 21,21%, της Air France 16,25% και της EADS σχεδόν 20%. Κύριοι λόγοι της απαισιοδοξίας είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και το γεγονός ότι οι υπερατλαντικές πτήσεις είναι από τις πλέον κερδοφόρες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν αρκετά από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμα σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Εξαίρεση αποτελεί το LSE, το οποίο διαβεβαίωσε ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης θα διεξαχθεί κανονικά.

Το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών θα λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα παραμείνει κλειστό ή όχι το πρωί της Τετάρτης.


Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο του Τόκιο, επίσημα κυβερνητικά χείλη διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην λειτουργήσει η κεφαλαιαγορά της ιαπωνικής πρωτεύουσας την Τετάρτη. Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται για το κατά πόσο ο -ήδη αδύναμος- δείκτης Nikkei θα καταφέρει να βγει αλώβητος έπειτα από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.


Συστάσεις για να μην λειτουργήσει την Τετάρτη έλαβε και το αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, αλλά εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η τελική απόφαση σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο θα ληφθεί αύριο το πρωί.


Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση των προγραμματισμένων κοινών τους συσκέψεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024