Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την χορήγηση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στην Ελλάδα. Ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων θα συνεχισθεί την Τρίτη, όποτε είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στις Βρυξέλλες σύσσωμη η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα, ακολουθούμενη από στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την χορήγηση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχισθεί την Τρίτη, όποτε είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στις Βρυξέλλες σύσσωμη η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα, ακολουθούμενη από στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Δεν αποκλείεται να μεταβεί στην βελγική πρωτεύουσα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να μετέχει ενεργά στην πολιτική διαπραγμάτευση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Αν και κυβερνητικές πηγές ανάφεραν την Κυριακή πως το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή, αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από την πλευρά των δανειστών.

Βάσει της πρακτικής που έχει υιοθετηθεί, τα σημεία της διαπραγμάτευσης που «κλείνουν» και υπάρχει σύγκλιση, εντάσσονται αυτούσια στο υπό κατάρτιση προσχέδιο κειμένου συμφωνίας.

Το εν λόγω κείμενο έχει αρχίσει μεν να δομείται, ωστόσο δεν εμπεριέχει τα πιο κρίσιμα κεφάλαια, ήτοι το δημοσιονομικό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, στα οποία αντιτίθενται οι δανειστές.

Σε γενικές γραμμές, έλληνες και διεθνείς διαπραγματευτές έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει εφεξής να αυξηθεί ο ΦΠΑ -που μάλλον θα διατηρηθεί με τρεις συντελεστές-, να αυξηθούν τα μέσα όρια συνταξιοδότησης και να επαναρυθμιστούν οι αγορές προϊόντων και εργασίας.

Εκ παραλλήλου, τείνουν σε συμφωνίες επί ζητημάτων όπως τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού τομέα, το τι μέλλει γενέσθαι με όσους δεν εντάχθηκαν στις 100 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και τις προϋποθέσεις γι’ αυτούς που εντάχθηκαν.

Συμφωνία φαίνεται επίσης να υπάρχει και ως προς άλλα δημοσιονομικά ζητήματα, αρχής γενομένης από το σχετικά περιορισμένο ύψος των υποχρεωτικών κρατικών πλεονασμάτων των επόμενων ετών, κάτι που μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση κάποια περιθώρια άσκησης κοινωνικών πολιτικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024