Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Βερολίνο: Απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας παραμένει δεσμευμένη στη συμμετοχή του ΔNT στην σταθεροποίηση της Ελλάδας, τονίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να εξετάζουν αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα. «Χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται» τονίζει το Βερολίνο, ενώ ο Σόιμπλε συνεχίζοντας τον πόλεμο απειλητικών δηλώσεων λέει τώρα ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα..

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας παραμένει δεσμευμένη στην περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σταθεροποίηση της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να εξετάζουν σενάρια αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι θεσμοί είναι τρεις και αυτοί πρέπει να συμφωνήσουν με την Ελλάδα, λέει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι οι συμφωνίες δεν κλείνονται από τους αργηγούς κρατών.

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται» ξεκαθαρίζει το Βερολίνο, ενώ ο Β.Σόιμπλε συνεχίζοντας τον πόλεμο απειλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, μετά τα περί πιθανής χρεοκοπίας, λέει τώρα ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις οι πιθανότητες να υπάρξει παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αυξάνονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φέρεται να είπε ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, τότε οι πιθανότητες να υπάρξει παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αυξάνονται.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, όπου χρησιμοποιείται το ευρώ, χωρίς η χώρα να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δεδομένης της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα που κρατούν από τον Φεβρουάριο. Ενώ η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφέρει ότι ο στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει ελληνική έξοδο από το νόμισμα των 19 χωρών.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός σεναρίου που θα εξελιχθεί εάν διατηρηθεί το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και η χώρα χρεοκοπήσει. Γερμανοί παράγοντες «προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στo Bloomberg.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να τραβήξει αυτήν την κόντρα πάρα πολύ, με τον Σόιμπλε να έχει το ρόλο του κακού, υποστηρίζει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics. Το ρίσκο μετάδοσης σε άλλα κράτη μέλη αν επιδεινωθεί η κατάσταση είναι πολύ μικρό, συμπληρώνει.

Η Μέρκελ, θυμίζει το πρακτορείο, δήλωσε την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεκλειδώσουν»οι πόροι του προγράμματος.

«Υποχρεωτικά απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

«Θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απολύτως απαραίτητη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν τους τρεις θεσμούς με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα.

Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει στον Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μάλιστα να διοργανώνεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

«Δεν μου είναι γνωστές τέτοιες σκέψεις», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς και, αναφερόμενη στην διαδικασία που ακολουθείται, πρόσθεσε ότι «μένουμε στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», η οποία απαιτεί βήματα προόδου από την Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με τους τρεις θεσμούς και μετά θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών, ανέφερε η κυρία Βιρτς.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην Ρίγα, η κα Βιρτς έκανε λόγο για «πολιτική συνοδεία της διαδικασίας», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις και οι συγκεκριμένες συμφωνίες δεν θα ληφθούν από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και ότι στη Ρίγα δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024