Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει η ελληνική κυβέρνηση στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Επιμένει η ελληνική κυβέρνηση στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Στην επιμονή της κυβέρνηση σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 22% αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον Σκάϊ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι πιστωτές επιμένουν σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%.

Στην επιμονή της κυβέρνηση σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 22% αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σήμερα Παρασκευή στον Σκάϊ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι πιστωτές επιμένουν σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%.

Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή μία αύξηση του ΦΠΑ που εντείνει τη λιτότητα με τρόπο κοινωνικά άδικο και ειδικά η πρόταση των εταίρων για αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της ενέργειας στο 23%.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έβαλαν χθες πρόταση-σοκ για την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group οι, ζητώντας καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 23%, στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, με εξαίρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα τα οποία «κερδίζουν» συντελεστή 11%.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία παρουσίασε χθες μια νέα εναλλακτική «προσφορά». Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει την καθιέρωση συντελεστών 7% για όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα με μετάταξη των ξενοδοχείων στο 14% και ελαφρά μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 22%.

Αυτή η εκδοχή αλλαγών στον ΦΠΑ θα οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κρίνεται, κατά πληροφορίες, ανεπαρκές από τους πιστωτές προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5 δισ. ευρώ, το οποίο φέρονται να απαιτούν και ως εκ τούτου απορρίπτεται.

Παρότι το καλάθι των προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα εντάσσονταν στους δύο συντελεστές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ενδεχόμενη καθιέρωση συντελεστών 23% και 11% φέρνει κατακόρυφες ανατιμήσεις σε φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου που σήμερα εντάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Στο σενάριο των δανειστών, ο υπερμειωμένος συντελεστής, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται απώλεια εσόδων 528 εκατ. ευρώ, καταργείται.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για ένταξη στον συντελεστή 11% μόνο ορισμένων βασικών ειδών διατροφής. Αν περνούσε η πρότασή τους, θα έφερνε ραγδαίες ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς σε σειρά τροφίμων ο συντελεστής από το 13% θα εκτοξευόταν στο 23%.

Σε κάθε σενάριο, πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η έκπτωση 30%, η οποία ισχύει στα νησιά, θα εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι για τελευταία φορά. Οι δανειστές επιμένουν σφόδρα στην κατάργηση της έκπτωσης και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης μιλούν για εναλλακτικά σενάρια ενίσχυσης των μόνιμων κατοίκων μικρών νησιών με ενδεχόμενη αύξηση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ή επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024