Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στους θεσμούς 3+1 προτάσεις για το ΦΠΑ

Υπό συζήτηση στο τραπέζι του Brussels Group θα τεθούν σήμερα, Τετάρτη, οι ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά, ωστόσο να κομίζει δύο σενάρια: Το ένα είναι το λεγόμενο σχέδιο Βαρουφάκη, που όμως αντιμετωπίζει τεχνικές αδυναμίες, όπως διαμηνύεται από τους Θεσμούς, και το δεύτερο προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ.

Υπό συζήτηση στο τραπέζι του Brussels Group θα τεθούν σήμερα, Τετάρτη, οι ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά, ωστόσο να κομίζει δύο σενάρια.

Το πρώτο σενάριο αφορά στο λεγόμενο σχέδιο Βαρουφάκη το οποίο προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται κατά 3% όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά. Η τρόικα έχει βολιδοσκοπηθεί για το σενάριο αυτό το οποίο όμως δεν συγκεντρώνει πολλές ελπίδες, διότι παρουσιάζει τεχνικές αδυναμίες.

Το δεύτερο σενάριο για τις αλλαγές στο ΦΠΑ στηρίζεται στις προτάσεις που διατύπωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και έχει τρεις παραλλαγές.

1η) Ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από το 6,5% στο 7%, ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%, και ο κανονικός συντελεστής παραμένει στο 23%.

2η) Ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από το 6,5% στο 7,5%, ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 15%, και ο κανονικός συντελεστής παραμένει στο 23%.

3η) Ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από το 6,5% στο 7%, ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 15%, και ο κανονικός συντελεστής μειώνεται από το 23% στο 22%.

Η τρίτη παραλλαγή που προβλέπει μειωμένο συντελεστή στο 15% και κανονικό συντελεστή 22% εμφανίζεται να είναι και η κεντρική επιλογή των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η παραλλαγή που εκτιμάται πως θα χαρακτηρισθεί ως η πλέον θελκτική από την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις παραλλαγές προβλέπουν πως το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθεί. Ακόμη, σχεδιάζεται η μεταφορά των υπηρεσιών διαμονής και φιλοξενίας από τον υπερμειωμένο συντελεστή στον μειωμένο συντελεστή.

Οι κυβερνητικές προτάσεις οδηγούν σε επιβαρύνσεις.Τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα επιβαρυνθούν, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν οριακή μείωση ΦΠΑ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις προτεινόμενες αλλαγές τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 800 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως κυβερνητικοί κύκλοι ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε είχε γίνει γνωστή η κοινοποίηση των προτάσεων Βαρουφάκη για το ΦΠΑ στους θεσμούς, ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει να εξάγονται βεβιασμένα συμπεράσματα για τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης. Σε αυτούς κύκλους «στόχευε»εξάλλου η χθεσινή ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη στο twitter στην οποία απέδωσε την είδηση για απόρριψη της πρότασής του για το ΦΠΑ στην «τρόικα εσωτερικού».

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024