Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Πολλά ακόμη τα άλυτα ζητήματα μεταξύ Αθήνας-δανειστών

Ντάισελμπλουμ: Πολλά ακόμη τα άλυτα ζητήματα μεταξύ Αθήνας-δανειστών

Πολλά ζητήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν επιλυθεί και δεν είναι πιθανή συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup, δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά από συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ.Σαπέν, ο οποίος το επιβεβαίωσε. Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι Αθήνα-δανειστές βρίσκονται κοντά και ότι ο Μάιος θα είναι τελικά ο μήνας που θα βγει άσπρος καπνός. Αίσθηση δε προκαλεί δήλωση Σόιμπλε ότι χωρίς συμφωνία θα υποφέρουν αμφότερες Ελλάδα και Γερμανία.

Πολλά ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές δεν έχουν επιλυθεί και δεν είναι πιθανή κάποια συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται συμφωνία τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και ότι ο Μάιος θα είναι τελικά ο μήνας που θα βγει άσπρος καπνός.

Ενδεικτική και η δήλωση του Μ.Σαπέν «είμαι βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά όχι τις επόμενες ημέρες».

Χαρακτηριστικότερη δε η δήλωση του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, ότι ο «μήνας αυτός (ο Μάιος) είναι καλός για συμφωνία».

Και ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαπέν δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Υπάρχουν «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ’ ότι τις τελευταίες εβδομάδες» επισήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαπέν, ο οποίος έκανε λόγο για «μια περίοδο που το πνεύμα είναι θετικό και από την μία και από την άλλη πλευρά».

Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε εξάλλου την ύπαρξη διαιρέσεων στους κόλπους του θεσμού αυτού. «Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος», εξήγησε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δήλωσε «έτοιμο να κάνει περισσότερα αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα (των μεταρρυθμίσεων) και ότι το ύψος του χρέους το καθιστούσε απαραίτητο».

Αλλαγή κλίματος δείχνει δε και σημερινή δήλωση του πάντα απόλυτου και σκληρού γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε ότι χωρίς συμφωνία θα υποφέρουν αμφότερες Ελλάδα και Γερμανία. Η προειδοποίηση αυτή κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος απο τις συνήθεις δηλώσεις του Σόιμπλε, ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει λογική βάση».

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.

Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη ο Ντάισελμπλουμ

Κρίσιμες επαφές ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, με πρώτο σταθμό το Παρίσι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για συζητήσεις σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ελλάδας.

Σε συνεργασία με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ντέισελμπλουμ εργάζεται πάνω σε σχέδιο εμβάθυνσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των 19 χωρών – μελών της Ευρωζώνης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο.

Εντός της ημέρας, ο κ. Ντέισελμπλουμ, που νωρίτερα συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα δει και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς.

Την Πέμπτη, ο Ολλανδός υπουργός θα έχει επαφές στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την Παρασκευή, τέλος, ο κ. Ντέισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024