Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Reuters: Η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ θα συμφωνήσει σήμερα, Τετάρτη, σε νέα αύξηση -όχι όμως μεγάλη- του ορίου του ELA, προβλέπουν πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, αναφέρει το Reuters. Όπως εξηγούν, παρά τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών στελεχών, με επικεφαλής την Bundesbank, για «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που προσφέρουν ως ενέχυρα οι τράπεζες, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά για την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ θα συμφωνήσει σήμερα, Τετάρτη, σε νέα αύξηση -όχι όμως μεγάλη- του ορίου του ELA, προβλέπουν πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, όπως αναφέρει το Reuters. Όπως εξηγούν πηγές της ΕΚΤ παρά τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών στελεχών της κεντρικής ευρωτράπεζας, με επικεφαλής την γερμανική Bundesbank, για «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας-πιστωτών, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Η αναβολή αυτής της απόφασης ήταν άλλωστε και ένας από τους στόχους της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ.Δραγασάκη και του συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της ΕΚΤ προσανατολίζεται να μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Όπως αναφέρει άρθρο του Reuters, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να αυξήσει την Τετάρτη το ποσό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι την χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Άτομα με γνώση των διαβουλεύσεων στην ΕΚΤ προβλέπουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφιβάλουν ότι αυτή θα είναι μεγάλη.

Επιπλέον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το όριο των 3,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει η ΕΚΤ για το ποσό των εντόκων γραμματίων που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο για να αντλούν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA. Καθώς οι τράπεζες αυτές είναι οι μοναδικοί βασικοί αγοραστές τέτοιων χρεογράφων, το όριο αυτό στην ουσία εμποδίζει το Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα.

Ωστόσο, η αύξηση του ορίου προσκρούει στις αντιρρήσεις της γερμανικής Bundesbank, που ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν κυβερνήσεις.

Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ είπαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη με επικεφαλής της Bundesbank θέλουν το «κούρεμα» ή το discount που επιβάλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο να αυξηθεί μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Αυτό πάντως δεν φαίνεται να γίνεται προς το παρόν, καθώς το μόνο που θα έκανε θα ήταν να σφίξει τη θηλιά γύρω από την Αθήνα και η ΕΚΤ δεν θα ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές με μια τέτοια κίνηση, καθώς οι συζητήσεις φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Πηγή της ΕΚΤ είπε ότι δεν αναμένει το διοικητικό συμβούλιο να κάνει κάποια δραματική αλλαγή που θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024