Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ένα ακόμη βήμα» προς τη συμφωνία αναμένει στο Eurogroup ο Γ.Βαρουφάκης

«Ένα ακόμη βήμα» προς τη συμφωνία αναμένει στο Eurogroup ο Γ.Βαρουφάκης

Θετικές εξελίξεις, χωρίς όμως να μιλά για συμφωνία, αναμένει ο Γ.Βαρουφάκης από το Εurogroup, εναρμονιζόμενος με το μήνυμα των Βρυξελλών ως προς τι προσδοκάται στις 11 Μαΐου. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Π.Μοσκοβισί αναμένει την καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. «Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Θετικές εξελίξεις, χωρίς όμως να μιλά για συμφωνία, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης από το Εurogroup της Δευτέρας, εναρμονιζόμενος με το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες ως προς τι προσδοκάται στις 11 Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, στο προσεχές Eurogroup αναμένει την καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Π.Μοσκοβισί στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Σχετικά με τη συνάντηση με το Γάλλο Επίτροπο, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε πως είχαν «μακρά και εποικοδομητική συνομιλία που ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου».

Ο Γ.Βαρουφάκης ανέφερε ότι σκοπός του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι η καταγραφή του κοινού τόπου που επετεύχθη σε επίπεδο Brussels Group, κατά τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Όπως επεσήμανε, η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί πρέπει να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει με γρήγορες και επιτυχείς κινήσεις στην κατεύθυνση της «γεφύρωσης του χάσματος που απομένει».

Συνεχίζοντας, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις, να κινηθεί η οικονομία και κυρίως να προωθηθεί το πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Ο Γ.Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει «εποικοδομητική συζήτηση» για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε.

«Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του ο Π.Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Γ.Βαρουφάκη με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, επισημαίνοντας ότι τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η «ουσιαστική πρόοδος» του Brussels Group και «η προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου».

«Συνάντησα τον Γιάνη Βαρουφάκη για την ουσιαστική πρόοδο στο BG και την προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup, την Δευτέρα.» αναφέρεται στο tweet.

Συναντήσεις με Εμ.Μακρόν και Μ.Σαπέν

Η αναζήτηση «τεχνικών λύσεων» ήταν το αντικείμενο της δεύτερης συνάντησης σήμερα στο Παρίσι, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, αργά το απόγευμα, αφού επέστρεψε ο κ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η συζήτησή μας ήταν σε τεχνικό επίπεδο. Ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά εποικοδομητική, στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που ψάχνουμε από κοινού να βρούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο υπουργός εξήγησε στη συνέχεια ότι με τον κ. Μακρόν «έχει μια πολύ καλή σχέση στο τεχνικό επίπεδο».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».

Στην ερώτηση αν συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως συζήτησαν για «χρηματοοικονομικά, δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και τις εκπρόθεσμες οφειλές».

Στόχος της συζήτησης, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ήταν το «πως μπορεί συνολικά να βρεθεί μια συμφωνία που να μην είναι απλώς συμφωνία αλλά και ουσιαστική επίλυση της κρίσης των τελευταίων ετών».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε και τον γάλλο ομόλογό του Μ.Σαπέν. Εξηγώντας μάλιστα τους λόγους αυτών των έκτακτων ραντεβού είπε πως θεώρησε χρήσιμο να έχει μεμονωμένες συναντήσεις με ομολόγους του για να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη. Είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς. Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία, η μέγιστη επικοινωνία», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως εξέθεσε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ότι προχώρησε στην παρουσίαση ενός «συνολικού οράματος» για το πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

«Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024