Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε «συνολική συμφωνία» μέσα στον Μάιο στοχεύει τώρα η Αθήνα

Σε «συνολική συμφωνία» μέσα στον Μάιο στοχεύει τώρα η Αθήνα

Ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» κυβερνητικές πηγές και σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα στοχεύει πλέον σε «συνολική συμφωνία» με τους εταίρους μέσα στον Μάιο. Μια τέτοια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» κυβερνητικές πηγές και -σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega το βράδυ της Κυριακής- η Αθήνα στοχεύει πλέον σε «συνολική συμφωνία» με τους εταίρους μέσα στον Μάιο.

Μια τέτοια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, η «συνολική συμφωνία» θα επιτευχθεί μέσα στο Μάιο και η υλοποίησή της θα αρχίσει τον Ιούνιο, αμέσως μόλις ψηφιστούν όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που θα προβλέπονται σε αυτήν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση αναμένει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει θετικό σήμα για τη ρευστότητα της χώρας.

Ακολούθως, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς για τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να κλειδώσει η συνολική συμφωνία.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ουσιαστικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασικά και το ασφαλιστικό, ωστόσο εκτιμούν ότι με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο 24ωρο οι συνομιλίες θα ξεμπλοκάρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ συνολικής λύσης και όχι ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως ήταν η μέχρι τώρα επιδίωξη της Αθήνας. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν φαίνεται έτοιμο να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Εποικοδομητικό κλίμα «βλέπουν» αξιωματούχοι της ΕΕ

Σύμφωνα με κοινοτικες πηγές, οι συζητήσεις διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Εντούτοις, επεσήμαναν ότι απομένουν ακόμη πολλά.

H Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν την Κυριακή δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη» επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές. «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».
Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων εκτιμά ότι υπάρχει η ολλανδική εφημερίδα Trow, η οποία σε κυριακάτικο δημοσίευμά της αναφέρει τα εξής:

«Οι τελευταίες ειδήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι θετικές. Φαίνεται πως η Αθήνα είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων με ιδιωτικοποιήσεις που έως πρόσφατα ήταν ταμπού στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα. Από τότε που ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να κάνει ένα βήμα πίσω στην ομάδα διαπραγματεύσεων, οι Έλληνες μπορούν ξαφνικά να λύσουν τον κόμπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024