Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε οριακή στιγμή οι διαπραγματεύσεις, στόχος σύγκλιση μέχρι την Τετάρτη

Σε οριακή στιγμή οι διαπραγματεύσεις, στόχος σύγκλιση μέχρι την Τετάρτη

Από τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς οι συζητήσεις διακόπηκαν, όπως ήταν προγραμματισμένο, την Κυριακή και γίνεται αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των συνομιλιών. Εποικοδομητικές οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς οι συζητήσεις διακόπηκαν, όπως ήταν προγραμματισμένο, την Κυριακή και γίνεται αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των συνομιλιών.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, συζητείται στην σύσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε το στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, επόμενο ορόσημο εμφανίζεται τώρα η Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία».

Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικες πηγές, οι συζητήσεις διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Εντούτοις, επεσήμαναν ότι απομένουν ακόμη πολλά.

H Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν την Κυριακή δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη» επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές. «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».
Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Εντούτοις, παρά την αρχική αισιοδοξία, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή, κυρίως των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα θέματα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του «mail Χαρδούβελη». Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς «μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο». Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ’ επιτάσεως» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Πάνος Σκουρλέτης.

Στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, σύγκλισης δηλαδή στα περισσότερα πλην του ασφαλιστικού και των εργασιακών, η οποία θα μπορούσε να δώσει το απαραίτητο «μήνυμα» προς την ΕΚΤ.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα πριν από τις 12 Μαΐου, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει ψηφίσει στη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024