Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς νομοσχέδιο για τις κρυμμένες καταθέσεις στην Ελβετία

Προς νομοσχέδιο για τις κρυμμένες καταθέσεις στην Ελβετία

Νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης «κρυφών» καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, της δημοφιλούς Ελβετίας περιλαμβανομένης, μέσω εθελοντικής αποκάλυψής τους και καταβολής κατ' αποκοπήν φόρου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης.

Νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης «κρυφών» καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, της δημοφιλούς Ελβετίας περιλαμβανομένης, μέσω εθελοντικής αποκάλυψής τους και καταβολής κατ’ αποκοπήν φόρου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Ζαν ντε Βατεβίλ υφυπουργός για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Η πρόταση αυτή, που δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για όσους έχουν βγάλει κρυφά λεφτά στο εξωτερικό, να τα νομιμοποιήσουν απαλλασσόμενοι από οποιαδήποτε φορολογική ή και ποινική μελλοντική ευθύνη σχετικά με την πράξη αυτή, με την καταβολή φόρου που θα κυμαίνεται, βάσει των πληροφοριών, μεταξύ 15%-20%.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ελβετία, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση: «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Όπως εξηγούσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Η Διακήρυξη αυτή θα προβλέπει δηλαδή ότι με την ενεργοποίηση των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης η ελβετική κυβέρνηση θα δώσει οδηγίες στις ελβετικές τράπεζες να ενημερώσουν – προειδοποιήσουν τους πελάτες τους ότι έχουν τη δυνατότητα να «νομιμοποιήσουν» τα μαύρα του εξωτερικού, αποκαλύπτοντας στις ελληνικές αρχές τις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελβετία, προκειμένου να επωφεληθούν και των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου. Αν δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στη διαδικασία αποκάλυψης, τότε θα απειλούνται με κλείσιμο του λογαριασμού στην Ελβετία.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Νικουλούδη – Ντε Βαντβίλ, ο υπουργός Επικρατείας Π.Νικολούδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν ότι χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία: «έχετε συμφέρον να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγετε τη φορολόγηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024