Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ

Στην αποσαφήνιση ότι η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει η περίπτωση να μην καταργηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Στην αποσαφήνιση ότι η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star.

Ερωτηθείς για το πότε θα καταργηθεί ο φόρος, κάτι που προεκλογικά ήταν στην αιχμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνδέεται με τις δυνατότητες της οικονομίας. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει η περίπτωση να μην καταργηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

«Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% και ανάπτυξη 1,4% -και πιστεύουμε ότι με το πακέτο των μέτρων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχουμε τελικά πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,2% – θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν όχι (.σ.σ δεν πιάσουμε τους στόχους), απλά θα είναι θέμα προτεραιοτήτων και θα πάει για το 2016».

Σημειώνεται πως προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη μιλώντας και εκείνη στη τηλεόραση του Star είχε αναφερθεί στην «πάγια θέση» της κυβέρνησης για κατάργησή του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο φόρος έπιασε τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ το 2014 «εξοντώνοντας» τον κόσμο που τον πλήρωνε, αφήνοντας απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, η ίδια είχε εκφράσει τον προβληματισμό πως «μεταξύ 2013 και 2014, που είναι το έτος θριάμβου του ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα πήδησαν από 8,5 δισ. ευρώ το 2013 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2014».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στις αρχές Μαρτίου στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star είχε δηλώσει τα εξής για τον φόρο ακίνητης περιουσίας: «O ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024