Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαπραγματεύσεις με αντίπαλο το χρόνο για την ελληνική κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεις με αντίπαλο το χρόνο για την ελληνική κυβέρνηση

Ιδιαιτέρως κρίσιμες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς το αργότερο έως τις 8 Μαΐου θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, ώστε το Eurogroup της 11ης Μαΐου να λάβει θετική απόφαση για την εκταμίευση δόσεων. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που μετέχουν στις πολιτικές συζητήσεις της Ομάδας των Βρυξελλών να επισκεφθούν την Αθήνα. Συνεδριάζει σήμερα στις 19:00 το Brussels Group.

Ιδιαιτέρως κρίσιμες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς το αργότερο έως τις 8 Μαΐου θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές με τους πιστωτές ώστε το Eurogroup της 11η Μαΐου να λάβει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση δόσεων.

Σήμερα Δευτέρα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στις συνομιλίες της «Ομάδας των Βρυξελλών» (Brussels Group) θα έχουν διεξοδικές συντονιστικές συζητήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης (19:00) για το πρόγραμμα των επομένων ημερών.

Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος επικοινώνησε χθες Κυριακή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις μετέχουν η Κωνσταντίνα Κιντώνη, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, οικονομικός σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και ο οικονομολόγος Παναγιώτης Παυλόπουλος. Την αντιπροεδρία της κυβέρνησης εκπροσωπεί ο ειδικός σύμβουλος του κ. Δραγασάκη οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος και ο εξωτερικός συνεργάτης του αντιπροέδρου Θανάσης Μισδανίτης. Όλοι οι προαναφερθέντες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι για τη συνεδρίαση του Brussels Group.

Το Brussels Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που μετέχουν στις πολιτικές συζητήσεις της Ομάδας των Βρυξελλών να επισκεφθούν την Αθήνα, ώστε να προωθηθεί ταχύτερα το έργο των τεχνικών κλιμακίων.

Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στο θέμα του ασφαλιστικού και ειδικά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων για το οποίο δέχεται πιέσεις από την τρόικα. Αντί αυτού προτείνει να θεσμοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες για την μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και (ενδεχομένως) στο να υπάρξει μια προσαρμογή στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, ώστε να είναι πιο αναλογικές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι. Στην ίδια βάση προτείνει μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να κατευθύνονται για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Ακόμη, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις αποφάσεις για τα εργασιακά και ειδικά για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού για μετά τον Ιούνιο. Αλλά η τρόικα -και ειδικά το ΔΝΤ- επιθυμεί να υπάρξει δεσμευτικό πλαίσιο στον τομέα αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Και στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήσει να κάνει κάποια βήματα σύγκλησης, χωρίς να υιοθετεί τις θέσεις των δανειστών για αύξηση του φόρου στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει παρουσιασθεί στο Brussels Group ένα σχέδιο για το ΦΠΑ που θα αλλάζει το σύνολο της λογικής του φόρου.

Αλλά οι θεσμοί δεν δέχονται να το εξετάσει στην τρέχουσα φάση, αμφισβητώντας την δημοσιονομική του αποτελεσματικότητα. Για να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει προτείνει την επιβολή ειδικού φόρου στις διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, μέτρο που είναι όμως ισχνής δημοσιονομικής απόδοσης.

Τέλος, κυβέρνηση και θεσμοί διαφωνούν και για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, με τους δανειστές να θεωρούν πως η καθολικότητα της ρυθμίσεως είναι επιζήμια για τις τράπεζες και την ελληνική πλευρά να θεωρεί πως είναι επιβεβλημένη και κοινωνικά και από την άποψη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024