Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στο 1% κατεβάζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη στα επίπεδα του 1% υπό προϋποθέσεις βλέπει το ΙΟΒΕ για φέτος και αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, όταν η προηγούμενη εκτίμησή του έκανε λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 3%. Η εκκρεμότητα ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές επιβαρύνει τα οικονομικά δεδομένα, εξηγεί στην έκθεση του το ΙΟΒΕ, ενώ τονίζει ότι «θα αποτελέσει βαριά αποτυχία για όλες τις πλευρές να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα με το μεγαλύτερο τμήμα της προσαρμογής ολοκληρωμένο».

Ανάπτυξη στα επίπεδα του 1% υπό προϋποθέσεις βλέπει το ΙΟΒΕ για την τρέχουσα χρονιά και αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, όταν η προηγούμενη εκτίμησή του έκανε λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 3% για το 2015.

Η εκκρεμότητα ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές-εταίρους επιβαρύνει τα οικονομικά δεδομένα, εξηγεί στην έκθεση του το ΙΟΒΕ, ενώ τονίζει ότι «θα αποτελέσει βαριά αποτυχία για όλες τις πλευρές να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα με το μεγαλύτερο τμήμα της προσαρμογής ολοκληρωμένο».

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει το Ιδρυμα, βρίσκεται στον πιο κρίσιμο κρίκο μιας αλυσίδας που κατά τα τελευταία έτη απέτρεψε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Οι καθυστερήσεις και η ατολμία είχαν πολύ υψηλό κόστος, προσθέτει και προειδοποιεί ότι όσοι εκπροσωπούν τους εμπλεκόμενους θεσμούς θα πρέπει να αναλάβουν αποφασιστικά και από κοινού τη σχετική ευθύνη, που είναι βαριά και πιθανότατα ιστορική.

Μάλιστα το ΙΟΒΕ καλεί σε ένα άλμα στο μέλλον, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, όταν η χώρα θα έχει ανακτήσει την πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και θα κινείται ως μια κανονική οικονομία, όπως λέει τονίζοντας ότι «η κατανόηση του πλαισίου της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί ακόμη και μετά το πέρας της τρέχουσας κατάστασης θα πρέπει να αποτελεί και τον κύριο οδηγό για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Το κύριο ζητούμενο από όλες τις πλευρές θα πρέπει να είναι η δημιουργία των όρων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις απαραίτητες βαθιές δομικές αλλαγές και όχι με περαιτέρω συνολική δημοσιονομική προσαρμογή. Βρισκόμαστε άλλωστε στα τελευταία στάδια μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να υπάρξει άρση της επί έτη αβεβαιότητας και να ανακτηθούν οι απαραίτητοι βαθμοί ελευθερίας της οικονομικής πολιτικής».

Μεικτές οι προοπτικές

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ η παρούσα έκθεση για την ελληνική οικονομία, η πρώτη για το 2015, «Πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που άρχισαν μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, χωρίς να προδιαγράφεται προς το παρόν η έκβασή τους».

Η σημερινή έκθεση δημοσιεύεται, «ενώ στην οικονομική και πολιτική ζωή κυριαρχεί πλέον η σκιά από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Κάθε άλλη δραστηριότητα και απόφαση συναρτάται από το πότε και πώς θα εξειδικευτούν οι όροι της συμφωνίας του Φεβρουαρίου και επίσης πώς θα δρομολογηθεί η επόμενη περίοδος συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους θεσμούς.»

» Κάθε είδους αρνητική εξέλιξη περιγράφεται πλέον καθημερινά από όσους συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ως πιθανή εξέλιξη ή έστω απειλή. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις κινούνται σε ένα περιβάλλον όπου τα πλέον καταστροφικά σενάρια δεν αντιμετωπίζονται από όλους με την βαρύτητα που απαιτείται. Εκτός από επικίνδυνο, καθώς οξύνει την αβεβαιότητα και αποθαρρύνει θετικές οικονομικές επιλογές, το πλαίσιο που διαμορφώνεται είναι και σε μεγάλο βαθμό παράδοξο.»

» Θα αποτελέσει πραγματική ειρωνεία, όσο και βαριά αποτυχία για όλες τις πλευρές, να υπάρξει εκτροχιασμός του οικονομικού προγράμματος όταν το σημαντικότερο τμήμα της προσαρμογής έχει ήδη γίνει και απομένει το σχετικά μικρότερο και μάλιστα αυτό που μπορεί να εκφραστεί με σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα» τονίζει το ΙΟΒΕ.

Όπως περιγράφεται αναλυτικά στην έκθεση, οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα είναι μεικτές. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για υψηλούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης σαν αυτούς που προβλέπονταν πριν από ένα έτος, όμως υπό συγκεκριμένους όρους η ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντική και άνω του 1%.

Η συνεισφορά από το εξωτερικό ισοζύγιο αναμένεται συνολικά θετική, ως αντανάκλαση της εξασθένισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, γενικότερα της αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό και της μείωσης στο κόστος ενέργειας. Με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι, όμως, αναγκαστικά περιορισμένη, οι ρυθμοί ανάπτυξης για το τρέχον έτος και τα αμέσως ακόλουθα θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από την πορεία των επενδύσεων. Αυτό θα πρέπει να είναι και το
κύριο σημείο κάθε επιμέρους μέτρου οικονομικής πολιτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024