Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Η ΕΚΤ μελετά περικοπές στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Bloomberg: Η ΕΚΤ μελετά περικοπές στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Τον περιορισμό του μεγέθους του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών που σήμερα αγγίζει τα 74 δισ. ευρώ φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η EKT εξετάζει τρόπους να περιορίσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αντιδράσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αυξάνονται σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας προς τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Τον περιορισμό του μεγέθους του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών που σήμερα αγγίζει τα 74 δισ. ευρώ φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η EKT εξετάζει τρόπους να περιορίσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αντιδράσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αυξάνονται σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας προς τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει το Eurogroup αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλίσει χρηματοδότηση, είναι πιθανό να επιβληθούν αλλαγές στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ώστε να δανειστούν κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση με τρία σενάρια για την αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα ενέχυρα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως για να περιοριστεί ο ELA ή να υπάρξει βέτο στη χρηματοδότηση, απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Μια αυξανόμενη μειοψηφία διαφωνεί να συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή επ ‘αόριστον», δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg υπογραμμίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδα διατηρεί ένα απόθεμα περίπου 3 δισ. ευρώ στον ELA, για να δώσει στις τράπεζες χρόνο για να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο «bank run».

Απάντηση Ντράγκι σε Καϊλή

Εξάλλου, απαντώντας στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για τη στάση που κρατά η ΕΚΤ στο θέμα του μηχανισμού ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ELA) ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποσαφήνισε πως οι συνθήκες της ΕΕ απαιτούν από το ευρωσύστημα να δανείζει «φερέγγυες» τράπεζες, έναντι «επαρκούς εξαφάλισης», και να απέχει από τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

«Κάθε απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) που σχετίζεται με την παροχή ELA από την Τράπεζα της Ελλάδας εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν κατά το χρόνο της αξιολόγησης», διευκρίνισε ο Ντράγκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024