Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Σάββατο ξαναρχίζουν οι συναντήσεις του Brussels Group

Το Σάββατο ξαναρχίζουν οι συναντήσεις του Brussels Group

Την επανέναρξη των συνεδριάσεων του Brussels Group το Σάββατο, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Ξεκινώντας από αύριο (Σάββατο) το απόγευμα, οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, είπε. Για πρόοδο και όχι λύση στο προσεχές Eurogroup μιλά πλέον και η ελληνική πλευρά.

Την επανέναρξη των συνεδριάσεων του Brussels Group,των επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, το Σάββατο, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, σήμερα, Παρασκευή. Η συνεδρίαση θα γίνει στο Παρίσι.

«Το Brussels Group συναντάται αυτό το Σαββατοκύριακο, αρχής γενομένης από αύριο το απόγευμα, οπότε συνεχίζονται οι εργασίες και μετά, στο άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν απολογισμό της προόδου», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Για πρόοδο και όχι λύση στο προσεχές Eurogroup μιλά πλέον και η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να τονίζει από την Ουάσινγκτον, όπου είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ.Ομπάμα, ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενοι ότι το είχαν λύσει. Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω» τόνισε.

Σχετικά με τα σημεία διαφωνίας που παραμένουν με τους εταίρους-δανειστές με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι αφορούν στα πεδία «των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Δίνοντας δε σαφές στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε: «Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».

Στο ίδιο πνεύμα, κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν πως διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» και δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία, όπως λένε, δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Υπάρχουν όμως και «πάρα πολλά» σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας. Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα».

Μάλιστα, επιδιώκοντας να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές σε περισσότερα ζητήματα η ελληνική πλευρά, πού είχε ήδη από χθες (Πέμπτη) ανακοινώσει ότι το Brussels Group ξεκινά τις εργασίες του το Σάββατο, επισήμανε ότι η Αθήνα «θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωναν, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση».

Αξίζει δε να σημειωθεί, ως ένδειξη της σύγχυσης και του τεταμένου κλίματος που υπάρχει σε Αθήνα και Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση της προσοχής και της ψυχραιμίας που απαιτείται στην αξιολόγηση και μετάδοση των πληροφοριών, ότι ακόμη και για το πότε θα συνεδρίαζε το Brussels Group επιχειρήθηκε να αναδειχθεί διάσταση απόψεων και κακή συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Αφορμή και σε αυτήν την περίπτωση κάποιες δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων, αλλά και η επισήμανση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργ.Σχονιά χθες (Πέμπτη) το μεσημέρι ότι δεν γνωρίζει και δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία της συνεδρίασης της Ομάδας των Βρυξελλών.

Από ελληνικής πλευράς, στο Brussels Group θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024