Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το Grexit, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε

Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το Grexit, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς έχει την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit» δηλώνει ο εκ των συμβούλων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φουέστ, στην αυστριακή Der Standard. «Εάν πραγματικά θέλει την έξοδο, δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο» τονίζει. Καταλογίζει στην κυβέρνηση ανευθυνότητα και σημειώνει ότι στην περίπτωση Grexit κύριο πρόβλημα δεν θα είναι η σταθερότητα των αγορών, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, προπάντων για την Ελλάδα.

Μέχρι πρόσφατα, ο Γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας του Μάνχαιμ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, τοποθετούνταν εναντίον μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τώρα, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο εκ των συμβούλων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται να πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει η ίδια ένα Grexit και τη συμβουλεύει πως εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μην περιμένει άλλο.

Στη συνέντευξή του, ο Κλέμενς Φούεστ αποφαίνεται αρχικά ότι δεν διακρίνει προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική απάλυνση και στην πολιτική λιτότητας και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αρχίσει μία σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα επιτύχει τους στόχους εξυγίανσης στον κρατικό προϋπολογισμό και πώς αυτό μπορεί να είναι συμβατό με στοιχειώδη κοινωνικά κεκτημένα, κάτι που, κατά την άποψή του, δεν είναι αδύνατο.

Προσθέτει δε, ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την αύξηση του φόρου στα ακίνητα ή με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όμως, αντί αυτού, όπως λέει, «η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσλαμβάνει ανθρώπους στο δημόσιο τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη πολλούς υπαλλήλους, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς έχει την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit» αποφαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος για να προσθέσει ότι το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η σταθερότητα των χρηματαγορών, αλλά σημαντικότερες θα ήταν οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, προπάντων για την ίδια την Ελλάδα.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει, εκφράζει φόβους ότι θα οξυνθεί η κρίση στην Ελλάδα, εάν παραμένει τους επόμενους μήνες αυτή η εκκρεμότητα με υψηλή ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας και υπό αυτή την έννοια θεωρεί «ανεύθυνο τον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, η οποία, αν πραγματικά θέλει την έξοδο από το ευρώ, δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024