Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών

Καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών

Για σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως αναφέρει «κανείς δεν γνωρίζει πότε πραγματικά αδειάζουν τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων της έδωσε λίγο χρόνο. Θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου».

Για σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το Spiegel «κανείς δεν γνωρίζει πότε πραγματικά αδειάζουν τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων της έδωσε λίγο χρόνο. Θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου».

Επικαλούμενο πηγές σε Βρυξέλλες και Αθήνα το περιοδικό αναφέρει ότι αποφάσεις του Eurogroup για ενδεχόμενη εκταμίευση νέων δόσεων δεν αναμένονται πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η ομάδα εργασίας του Eurogroup, η οποία συνήλθε χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποτιμήσει την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.

«Δεδομένου ότι εξακολουθεί να λείπει μια συνολική λίστα μεταρρυθμίσεων, οι πολιτικά υπεύθυνοι δεν μπορούν ακόμη να λάβουν αποφάσεις για νέα βοήθεια την οποία έχει τόσο ανάγκη η Αθήνα», σημειώνει το περιοδικό.

Το Spiegel αναφέρεται και στις χθεσινές συνομιλίες του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα. «Η Ρωσία προσπαθεί να προσελκύσει την Ελλάδα με την προοπτική επενδύσεων αλλά και πιθανά έσοδα εκατομμυρίων από την μεταφορά φυσικού αερίου. Παρατηρητές εκτιμούν ότι τρέφοντας καλές σχέσεις με την Αθήνα, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τη σκληρή πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρείται επικριτής των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση».


Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής σε περίπτωση Grexit

Εντούτοις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε ότι στη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλινε από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Ρωσίας. «Παρά το κλίμα ευφορίας μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Πούτιν, (ο Αλέξης Τσίπρας) δεν εγκατέλειψε τη γραμμή την οποία περιμένουν από αυτόν (…)», είπε ο Μ. Σουλτς μιλώντας στο γερμανικό ZDF.

O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έδειξε ωστόσο κατανόηση για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας ότι καλείται να ικανοποιήσει τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ προειδοποιεί την ίδια ώρα ο επικεφαλής των λεγόμενων «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κρίστοφ Σμιτ. «Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες για τη χώρα, η κυβέρνηση παίζει αυτή τη στιγμή με τη φωτιά», τονίζει ο Κ. Σμιτ μιλώντας στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να μην ενδώσουν στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να εγκαταλείψει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Κώστας Συμεωνίδης (Spiegel,dpa)

Deutsche Welle

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024