Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως θα αποφύγετε τις φορο-παγίδες στο νέο Ε1

Πως θα αποφύγετε τις φορο-παγίδες στο νέο Ε1

Μεγάλες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο συνδυασμός των τεκμηρίων με τις διευρυμένες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να καταγραφούν στις φετινές δηλώσεις στήνει παγίδες στους φορολογουμένους, ενώ η αναλυτική καταγραφή τόκων καταθέσεων, εξωτερικού και εσωτερικού, μερισμάτων και δικαιωμάτων αναμένεται να εμπλουτίσει το υπό δημιουργία περιουσιολόγιο.

Μεγάλες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίος δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Ο συνδυασμός των τεκμηρίων με τις διευρυμένες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να καταγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις στήνει παγίδες φόρων στους φορολογουμένους, ενώ η αναλυτική καταγραφή τόκων καταθέσεων, εξωτερικού και εσωτερικού, μερισμάτων και δικαιωμάτων αναμένεται να εμπλουτίσει το υπό δημιουργία περιουσιολόγιο.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό από πότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως η τροποποιημένη ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί προς τα τέλη Απριλίου.

Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον νόμο ορίζεται ότι λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Οι νέοι κωδικοί

Το νέο Ε1 είναι ριζικά αλλαγμένο, με περισσότερους κωδικούς, καλύτερα ομαδοποιημένους και με αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μορφή εισοδήματος.

Οι κωδικοί που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 από μισθούς και συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι προσυμπληρωμένοι, καθώς μέχρι τις 27 Απριλίου οι επιχειρήσεις και οι φορείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών. Προσυμπληρωμένοι θα είναι και οι κωδικοί αναφορικά με τους τόκους καταθέσεων.

Το νέο έντυπο χαρακτηρίζεται ως αναλυτική δήλωση πόθεν έσχες, καθώς η ΓΓΔΕ ζητά αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε το περασμένο έτος, από δόσεις στεγαστικών δανείων και αγορές ακινήτων ή αυτοκινήτων μέχρι δαπάνες για αγορές μετοχών, ομολόγων ή χρήματα που επενδύθηκαν για τη σύσταση επιχειρήσεων ή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τι πρέπει να προσέξετε

  • Οι φορολογούμενοι χάνουν φέτος δύο ακόμα από τις ελάχιστες φοροαπαλλαγές που είχαν απομείνει. Καταργήθηκε ο κωδικός (αφού νωρίτερα είχε καταργηθεί και η σχετική φοροαπαλλαγή) βάσει του οποίου εκπίπτει από τον φόρο το ποσό διατροφής που κατέβαλλε ο ένας σύζυγος στον άλλον, ενώ παρελθόν αποτελεί και η έκπτωση φόρου για δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Οι μοναδικές ουσιαστικές δαπάνες που μειώνουν τον φόρο για όλους τους φορολογουμένους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι οι ιατρικές δαπάνες και τα νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας. Οι δαπάνες που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή τον φόρο αποτυπώνονται στον πίνακα 7.
  • Ξεχωριστό κεφάλαιο, με παγίδες έξτρα φόρων, αποτελεί ο πίνακας Δ1 με αναλυτική καταγραφή τόκων καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού, μερισμάτων και δικαιωμάτων, ενώ προστέθηκε και ένας νέος πίνακας (Ε) για το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
  • Οι φόροι φέτος θα προσδιοριστούν στη βάση επτά διαφορετικών πηγών εισοδήματος που αφορούν μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις, εισοδήματα αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού, αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, από ακίνητη περιουσία, καθώς και εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε κατηγορία εισοδήματος έχει τον δικό της φορολογικό συντελεστή.
  • Στον πίνακα των τεκμηρίων ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης γίνεται στη βάση δύο παραμέτρων. Αφενός τα κλασικά τεκμήρια (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, στις οποίες φέτος προστέθηκε κωδικός για τους μήνες κυριότητας, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες για οικιακές βοηθούς) και αφετέρου οι πραγματικές δαπάνες στη διάρκεια του περασμένου έτους για την απόκτηση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων. Τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια θα αθροιστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης και ν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, πέφτει καμπάνα έξτρα φόρου.
  • Στη δήλωση σε κάθε κατηγορία εισοδήματος αποτυπώνονται και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν. Για τον λόγο αυτόν έχει καταργηθεί ο περσινός πίνακας 8, στον οποίο αναγράφονταν αναλυτικά όλοι οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι. Πλέον οι φόροι αυτοί αποτυπώνονται σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία εισοδήματος.
  • Ο πίνακας 4, στον οποίο αποτυπώνονται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, πέρυσι είχε οκτώ κωδικούς. Φέτος έχει 19. Η βασική αιτία για την αύξηση των κωδικών είναι το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν στον συγκεκριμένο πίνακα και τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης ενώ υπάρχει πλέον εξονυχιστική καταγραφή των φόρων που αναλογούν σε κάθε κατηγορία εισοδήματος, των φόρων που παρακρατήθηκαν, αλλά και τα καθαρά ποσά. Επιπλέον, προστέθηκε νέος κωδικός (325-326) για τις αμοιβές μελών ΔΣ (θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία) καθώς και για τις εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης που αποδίδονται από τον ίδιο τον εργαζόμενο (κωδικοί 351-352), ενώ αναλυτικά θα πρέπει να καταγραφούν και τα εισοδήματα τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί σε ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Η φορολογική διοίκηση ξεκινά να περνά από κόσκινο κάθε ευρώ τόκου καταθέσεων, είτε σε τράπεζες της Ελλάδας είτε του εξωτερικού, ενώ μερίσματα και δικαιώματα αποτυπώνονται επίσης αναλυτικά στον υποπίνακα Δ1 του βασικού πίνακα 4. Οι προ φόρων τόκοι καταθέσεων από τράπεζες του εσωτερικού θα πρέπει να εμφανιστούν προσυμπληρωμένοι στους κωδικούς 667-668 ενώ στους κωδικούς 669-670 θα πρέπει να εμφανιστούν οι τόκοι καταθέσεων από τράπεζες του εξωτερικού. Οι φόροι που παρακρατήθηκαν επί των τόκων καταθέσεων θα πρέπει επίσης να εμφανιστούν προσυμπληρωμένοι στους κωδικούς 675-676 (για τις τράπεζες εσωτερικού) και 679-680 (για τις τράπεζες εξωτερικού).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024