Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εργολήπτες: Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ

Εργολήπτες: Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις πρόσφατες δεσμεύσεις της και ότι «βάζει χέρι» στα αδιάθετα χρήματα του ΕΣΠΑ, προχώρησαν την Τετάρτη οι εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας.

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις πρόσφατες δεσμεύσεις της και ότι «βάζει χέρι» στα αδιάθετα χρήματα του ΕΣΠΑ, προχώρησαν την Τετάρτη οι εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν πέντε εργοληπτικές ενώσεις (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ) η κυβέρνηση ζήτησε «ως τις 19 Απριλίου την επιστροφή των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του Π.Δ.Ε.».

«Παρά τις περί του αντιθέτου έγγραφες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και ταυτόσημες δηλώσεις του Υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, σε νέα σημερινή συνάντηση ο Υπουργός γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστό ότι θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ που υπάρχουν στα ταμεία των Περιφερειών» αναφέρουν.

Πρόκειται, όπως λένε, για «χρήματα που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα «τιναχτούν στον αέρα»».

Οι ενώσεις μιλούν για μία απόφαση που «συνιστά «ταφόπλακα» στα έργα σε όλη την Ελλάδα», καθώς, «σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα βάζει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου».

Όπως αναφέρουν, υποχρεώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών και διάλυση των συμβάσεων με υπαιτιότητα του δημοσίου, κάτι που θα έχει ως συνέπεια:

– Την αύξηση της ανεργίας,
– Την αδυναμία καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών,
– Την αδυναμία ανταπόκρισης σε φορολογικές υποχρεώσεις,
– Την κατάρρευση του κλάδου και των συνδεόμενων με αυτών επιχειρήσεων.

«Η χώρα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στα ταμεία της ΕΕ και όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί έως τώρα για τα έργα τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015» σημειώνουν.

Σύμφωνα με τις πέντε οργανώσεις, η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται «σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι έχουν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Οικονομίας – Υποδομών – Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές».

«Το καινοφανές αυτό φαινόμενο», τονίζουν οι εργολήπτες, «έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των άλλων οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου, και δεν συνάδει» με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας «περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων».

«Οι Εργοληπτικές Οργανώσεις καλούν τον Υπουργό να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να μην διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, η ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, και η εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αχιλλέας Χεκίμογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024