Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Βερολίνο: Περιμένουμε εναρμόνιση της λίστας με τις απαιτήσεις των θεσμών

«Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Αναφερόμενη στο Euro Working Group, μίλησε για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους θεσμούς». Τα μηνύματα πάντως από την ελληνική πλευρά για την πρόοδο σε αυτή την «εναρμόνιση» επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και ο πήχης των προσδοκιών από το EWG παραμένει χαμηλά.

«Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

Αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις (ενν. της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα

Τα μηνύματα πάντως από την ελληνική πλευρά για την πρόοδο σε αυτή την «εναρμόνιση» επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία αν και ο πήχης των προσδοκιών από το EWG παραμένει χαμηλά.

«Έχουμε βρει κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015-2016, τα μεγέθη-στόχους για το δημοσιονομικό πακέτο και μεγάλο μέρος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν» ήταν το μήνυμα που από κύκλους των διαπραγματευτών ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις του EWG ο πήχης των προσδοκιών από τη σημερινή συνεδρίαση διατηρείται χαμηλά και από την ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των Βρυξελλών ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ο οποίος είπε ότι στο EWG θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ενώ πετώντας το μπαλάκι στην Ελλάδα για την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις είπε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση».

Ερμηνεύοντας τη δήλωση αυτή κύκλοι του υπουργείου μιλούν για το ένα ή δύο μέτρα κλειδιά που θα καλύψουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στα σενάρια για το 2015 και το 2016.

Και αν στο δημοσιονομικό σκέλος υπάρχει μια κάποια προσέγγιση, ενώ και για τις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται να μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για συνεννόηση, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει καθόλου σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση το το ελληνικό θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του EWG σήμερα, Μ.Τετάρτη, αλλά και αύριο, με τη συζήτηση να γίνεται ανά θεματική ενότητα όπως ζήτησε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024