Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υβ Μερς: Τα ελληνικά στοιχεία έχουν σαφώς επιδεινωθεί

Υβ Μερς: Τα ελληνικά στοιχεία έχουν σαφώς επιδεινωθεί

Για επιδείνωση των δεδομένων της οικονομίας που αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι η κρίση όταν οδηγεί στην ηγεσία κυβερνήσεις χωρίς εμπειρία ή χωρίς γνώση για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη μίλησε ο Υβ Μερς, αξιωματούχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περίοδος προσαρμογής. Υπεραμύνθηκε της στάσης της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, για το ενδεχόμενο εισαγωγής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είπε πως θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε έκτακτη ανάγκη, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλοι κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το «ατύχημα».

Για επιδείνωση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας που αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη καθίσταται η κρίση όταν οδηγεί στην ηγεσία κυβερνήσεις που είτε δεν έχουν καμία εμπειρία είτε δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη μίλησε ο Υβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στην γερμανική Börsen-Zeitung.

Ερωτηθείς για το πόσο επώδυνο είναι για την ΕΚΤ να χορηγεί μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις τράπεζες της Ελλάδας ρευστότητα άνω των 70 δισ. ευρώ ο Μερς ανέφερε πως στην περίπτωση του ELA εφαρμόζονται αυστηρά οι κανόνες.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτό το βήμα να μην οδηγήσει σε κρυμμένη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται αν μια χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει τα όρια για την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Δημοσίου, ανέφερε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική άποψη επί του θέματος».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως όσο περισσότερο μια χώρα – και ένα τραπεζικό σύστημα – χάνει την πρόσβαση στην αγορά και φαίνεται λιγότερο πιθανό να την ανακτήσει σύντομα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της έμμεσης νομισματικής χρηματοδότησης, και τόσο αυστηρότερη πρέπει να είναι η ΕΚΤ.

«Παρατηρούμε από πολύ κοντά την τρέχουσα κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστρατήγηση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης. Ο εποπτικός μας βραχίονας (SSM) διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο εδώ», ανάφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το εάν η ΕΚΤ ήταν λιγότερο αυστηρή με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το 2012 ο Μερς είπε:«Όχι, οι κανόνες είναι οι ίδιοι. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση συνασπισμού και η προοπτική μιας επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος και εφαρμογής του. Επί του παρόντος, είμαστε μακριά από συμφωνία. Οι υποσχέσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Αυτό ισχύει ειδικά όταν αυτές υπονομεύονται δημοσίως».

Ερωτηθείς για την ελληνική κυβέρνηση και την επιδείνωση της εύθραυστης ανάκαμψης στην Ελλάδα ο Μερς σημείωσε: «Τα στοιχεία έχουν σαφώς επιδεινωθεί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Δείχνει επίσης πόσο επικίνδυνη είναι η κρίση όταν οδηγεί στην ηγεσία κόμματα των άκρων, που δεν έχουν καμία εμπειρία διακυβέρνησης ή για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Αυτό, στη συνέχεια, απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής».

Κληθείς να απαντήσει για το εάν θα ήταν λογικό η Ελλάδα να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει τις τεράστιες εκροές ο Μερς είπε πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι «ξένοι» σε μια νομισματική ένωση και θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ξεκαθάρισε δε πως η ΕΚΤ εποπτεύει την όλη κατάσταση.

Τέλος, ερωτηθείς για το πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, εσκεμμένα ή από ατύχημα ο Μερς απάντησε με διπλωματικό τρόπο. «Εάν έχεις την ευκαιρία να διαμορφώσεις τα πράγματα, δεν μπορείς να υποθέτεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ατύχημα. Αντ ‘αυτού, θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ατύχημα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας, και αυτό είναι, νομίζω, η προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη. Αλλά ένα μπορεί κανείς να πει με σαφήνεια: έχουμε τους κανόνες μας στην Ευρώπη, και όλοι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτούς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024