Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση

Στην Ελλάδα πετά το μπαλάκι η Κομισιόν για την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με αποτίμηση της κατάστασης να γίνεται αύριο στο Euroworking Group είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση. Προσεκτική αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία, με σαφείς όμως προειδοποιήσεις για τη στάση της Αθήνας απέναντι στις κυρώσεις της ΕΕ και τις προσδοκίες της από τη συνάντηση.

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι η Κομισιόν για την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Προσεκτική αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν στην επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία, με σαφείς όμως προειδοποιήσεις για τη στάση της Αθήνας απέναντι στις κυρώσεις της ΕΕ και τις προσδοκίες της από τη συνάντηση.

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με αποτίμηση της κατάστασης να γίνεται αύριο, Μ.Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Euroworking Group είπε ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας με νόημα ότι η Ελλάδα είναι που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση.

Η αναφορά αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει το αίτημα των εταίρων για εμπλουτισμό της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, σύσταση που η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει λάβει υπόψη της και είναι έτοιμη να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία, ίσως και νέα μέτρα, στο EWG με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την εκταμίευση δόσης από την ευρωβοήθεια.

Άλλωστε η κατάσταση των κρατικών ταμείων καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εύρεση λύσης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και οι αυστηρές συστάσεις από τις ΗΠΑ, που καλούν την κυβέρνηση της Ελλάδας να ‘δεσμευθεί πλήρως’ στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο και δεδομένου ότι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 24 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει διορία ως την Κυριακή 19 Απριλίου, ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο Βrussels Group με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα πείσει το Eurogroup να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα χρηματοδότησης.

Κοινή η στάση της ΕΕ προς την Ρωσία

Για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία, η εκπρόσωπος Αννίκα Μπράιντχαρντ ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.

Παράλληλα, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι στις 19 Μαρτίου ελήφθη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ομόφωνα, σχετική απόφαση από την οποία, όπως τόνισε, καμία κυβέρνηση κράτους-μέλους δεν έχει δηλώσει ότι παρεκκλίνει.

Δεν μπορεί να αρθεί το εμπάργκο μόνο για μια χώρα

Ειδικά για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων και γενικά αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντανιέλ Ροζάριο, υποστήριξε ότι η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν μπορεί να αποφέρει άρση -έστω μερική- του ρωσικού εμπάργκο για ορισμένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Πρόσφατα μάλιστα η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (RosSelHozNadzor) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις αγροτοβιομηχανικών μονάδων της Ελλάδας στις 20 Απριλίου, ώστε «να επιταχυνθούν οι εξαγωγές από τη χώρα αυτή σε περίπτωση άρσης των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024