Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έρευνες της Κομισιόν για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Σε επαφή με τις αρχές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο έρευνας για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ εξετάζουν τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης αναφορικά με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου για να διαπιστώσουν εάν συνιστά κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

Σε επαφή με τις αρχές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο έρευνας για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ εξετάζουν τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης αναφορικά με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου για να διαπιστώσουν εάν συνιστά κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

Ο αναβαλλόμενος είναι ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. Με αυτόν οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον.

Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες απέκτησαν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους. Στη συνέχεια, και για την επόμενη 30ετία θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί. Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου προσμετράται στα κεφάλαιά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το όφελος αυτό έχει την εγγύηση του Δημοσίου, στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καταφέρει να έχει κερδοφορία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τεθεί σε εκκαθάριση, το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου με μετρητά.

Σύμφωνα με τους Financial Times εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να ξεκινήσουν πλήρη έρευνα για τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής με την οποία το δημόσιο εγγυάται αυτά τα κεφάλαια, τότε θα υπάρξει σοβαρή πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού Νότου, που ακόμη παλεύει να ανακάμψει από την κρίση της ευρωζώνης.

«Οποιαδήποτε απομάκρυνση κρατικής στήριξης για τον αναβαλλόμενο φόρο θα μπορούσε να αποδυναμώσει δραματικά τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ενισχύοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη σοκ στις ευρωπαϊκές τράπεζες».

Κατά τους Financial Times για τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανησυχητική είναι η περίπτωση της Ελλάδας, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 30% – 40% των βασικών κεφαλαίων Tier 1 των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, συνολικά οι τέσσερις τράπεζες έχουν στα βασικά τους κεφάλαια περισσότερα από 40 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενο φόρο.

Η επέκταση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου στις ελληνικές τράπεζες έγινε με ρύθμιση που έφερε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και η οποία είχε συγκεντρώσει τον Οκτώβριο του 2014 τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, για τη σχετική ρύθμιση που είχε σχεδιασθεί από μεγάλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου, είχαν διατυπωθεί προειδοποιήσεις για νομοτεχνικές ελλείψεις και προβλήματα (π.χ ασυμβατότητα με ΔΛΠ) μέσω αρνητικών εισηγήσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών , οι οποίες ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024