Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ξεκαθαρίζει ο Γ. Βαρουφάκης

Δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ξεκαθαρίζει ο Γ. Βαρουφάκης

Κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθούν και ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει κάτι τέτοιο παρέσχε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αν και όπως παραδέχθηκε οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις να τελειώσει και η έκτακτη εισφορά, που «εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης» και δεσμεύθηκε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου.

Κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθούν και ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει κάτι τέτοιο παρέσχε σήμερα Πέμπτη από τη Βουλή ο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πιέζουν για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα προσυπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, το ξέρετε. Είναι ιδεολογήματα αυτά», ανέφερε. «Θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στα νησιά», μας λένε. «Όχι», τους απαντάμε», είπε ο υπουργός και απέδωσε τα προβλήματα στην είσπραξη του ΦΠΑ στην υποστελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών, φέρνοντας το παράδειγμα της Μυκόνου που ενώ ο τουρισμός φέτος διπλασιάστηκε τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν. «Πασχίζουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, αλλά αντιμετωπίζουμε τον τοίχο του ιδεολογήματος που δεν θέλει να μπει στην ουσία», τόνισε.

Σημειώνεται πως χθες έγινε έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου η οποία κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση κατά του ενδεχομένου κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρεται ότι οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου αγωνιούν για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης στη Βουλή ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις να τελειώσει και η έκτακτη εισφορά, μια εισφορά που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και «εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης».

«Ο κ. Βενιζέλος εισήγαγε το 2011 την έκτακτη εισφορά και την ονόμασε εισφορά αλληλεγγύης. Κάπως έτσι στον καιρό του Μνημονίου εξευτελίστηκε η έννοια της αλληλεγγύης. Εντυπωσιάζομαι που βλέπω εσάς κύριε Κρεμαστινέ (σ.σ. ήταν ο ερωτών βουλευτής), που σας εκτιμώ ιδιαίτερα προσωπικά, άλλωστε είναι γνωστό ότι έχουμε και καταβολές από την ίδια ιδεολογική παράταξη, εκπροσωπώντας το κόμμα που εισήγαγε την έκτακτη εισφορά, σκεφτήκατε ότι αυτήν τη στιγμή πρέπει να αντιπολιτευτείτε αυτή την κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να μην γίνονται αυτές οι έκτακτες εισφορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Να σας θυμίσω ότι λόγω του κυρίου Βενιζέλου και του νόμου της έκτακτης εισφοράς, το 2011 οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν 1.161 εκατομμύρια, το 2012 κατέβαλαν 1.536 εκατομμύρια, το 2013 κατέβαλαν 1.073, κοκ. Και αυτό επεκτάθηκε και φέτος γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όσο για τις δικές μας προθέσεις, η έκτακτη εισφορά που είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και που εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης, τελειώνει με εμάς. Όταν λήξει αυτή η μεγάλη σκληρή διαπραγμάτευση, θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να είναι σταθερό, πρέπει ο κόσμος της αγοράς οι πολίτες να γνωρίζουν για πολλούς μήνες και χρόνια μπροστά τι τους περιμένει, όσον αφορά τη φορολόγηση, να είναι προοδευτικό, να είναι πραγματικά αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας, να εμπεριέχει το αφορολόγητο, και να μην εξευτελίζει την έννοια της αλληλεγγύης».

Τέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλους ιδίως σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο».

«Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή. Εμείς βιαζόμαστε πραγματικά να το επαναφέρουμε το αφορολόγητο και ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψει το αφορολόγητο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυρίας Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το φορολογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. «Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό θα πράξουμε», είπε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024